Ремонт у дитсадку «Лелеченя» не відомо коли закінчиться.

У колишньому райцентрі — селищі Іванівка, що на Херсонщині, всього два комунальні дитсадки: «Світлячок» та «Лелеченя». Останній — більший, але саме його надовго вивели з ладу… будівельники.

«Лелеченя» зводили ще 1985 року, і від того часу капітального ремонту він не відав. Тож його дах з часом почав протікати, і дощову воду доводилося «ловити» відрами й тазиками. Стіни вкрилися цвіллю, а в тріщини на фасаді вільно проходила рука! У селищному бюджеті грошей на відновлення дошкільного закладу хронічно не вистачало, тому з 2017-го громада наполегливо просила про допомогу обласну владу.

І ось цьогоріч справа ніби зрушила з мертвої точки: «Лелеченя» включили до президентської програми «Велике будівництво». На його капітальний ремонт з державної скарбниці асигнували майже десять мільйонів гривень і ще три мільйони додали з селищного та обласного бюджетів. З другої спроби провели тендер, який виграла фірма з Нової Каховки. Робота на об’єкті ніби закипіла, та що далі, то більше в мешканців селища з’являлося претензій і сумнівів у добросовісності підрядника та замовника.

— Капітальний ремонт передбачав реконструкцію системи опалення, утеплення фасаду, створення вимощення та системи водовідведення з даху. Завершити його обіцяли до кінця 2020 року, але що маємо насправді? Опалення досі не працює, вимощення нема, і в зливу вода затікає просто під фасад, що загрожує новими тріщинами в стінах. Усю будівлю, на додачу, взялися облицьовувати плиткою одного світло-бежевого кольору. Й тепер садок нагадує якусь операційну в лікарні, а не яскравий, веселий дім для дітлахів. Ми з таким підходом до роботи категорично не згодні, — наполягає начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Іванівської селищної ради Наталія Максак. — Але найгірше те, що нам ніде розмістити малечу.

Після закриття «Лелеченяти» на ремонт 77 дітей звідти перевели до «Світлячка», ущільнивши його. Але ще 27 хлопчикам та дівчаткам п’ятирічного віку ми не можемо надавати послуги з підготовки до школи — просто ніде це робити.

Такі інтер’єри зараз у садочку.

Через затягування з ремонтом «Лелеченяти» настрої батьків дітей, котрі раніше відвідували цей заклад, досягли точки кипіння. Тому прямо в дитсадку лідери громади вирішили провести виїзну нараду, запросивши до участі в ній проектувальників та представників замовника — Департаменту розвитку територій Херсонської облдержадміністрації. І ось короткий витяг з протоколу згаданої наради: «Зауваження. При утепленні фундаментної частини не виконані роботи по облаштуванню гідроізоляційного шару, що не відповідає проектному рішенню. На поверхні шару утеплювача перекриття даху виявлені місця замочування атмосферними опадами. Вентиляційні канали виконані всупереч проекту. Покрівля даху має пошкодження в результаті механічного впливу, відсутня герметизація листів покриття даху між собою». І такий перелік найрізноманітніших недоліків та порушень у протоколі — на половину сторінки!

Керівництво Іванівської селищної ради протоколом наради не обмежилося. Власного кореспондента «Голосу України» запросили відвідати «Лелеченя» особисто й побачити все на власні очі. Тому можу запевнити: завершення капремонту найближчими тижнями не очікується. У дитсадку досі відсутня частина дверей (навіть вхідних), не змонтували підвіконня, далеко не всюди завершено оздоблювальні роботи. Не встановили будівельники жодної батареї опалення та сантехніку, в стінах замість розеток стирчать дроти. Найбільш доглянутим виглядає тільки… закапелок, у якому бригада будівельників організувала таку собі кімнату відпочинку. Тут і розкладачки з ковдрами, і чистенько, і навіть дитячі стільці притягли. Одне слово, відпочивають з комфортом — звісно, коли бувають на робочих місцях. А застати тут працівників можна далеко не завжди: принаймні мені в звичайний робочий день цього не вдалося — у дитсадку стояла повна тиша.

Вміють гарно подавати, та не вміють готувати

Директор комунальної установи «Центр з обслуговування закладів освіти, культури, фізичної культури та спорту» Юлія Сєчіна запевнила мене, що про стан справ на «недобуді» регулярно інформує замовника. До Департаменту розвитку територій ОДА надсилає фотознімки, ділиться тривогою стосовно темпу робіт. «Ми просимо тільки одного — виконати роботу якісно та вчасно», — каже вона.

Та реакції жодної. Якщо, звісно, не брати до уваги виступу начальника управління будівництва, розвитку територій та фінансового забезпечення Департаменту розвитку територій Наталії Димченко на нараді в тій самій Херсонській ОДА. Там пані Наталя оголосила: «Будівельна готовність об’єктів національної програми «Велике будівництво» — 96 відсотків: повністю завершено спорудження та капремонт стадіонів, на 98 відсотків — дитячих садків». 

Виконувач обов’язків голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир у своєму дописі для обласної газети «Гривна» також хвалився досягненнями і нічого не говорив про недоліки. Хоча про «Лелеченя» таки згадував, мовляв: «…Програма дозволила відремонтувати та побудувати чотири дитячі садочки, чотири школи, шість стадіонів. Будівельна готовність дитячого садка «Лелеченя» в смт Іванівка вже становить близько 90 відсотків».

Звісно, видавати бажане за дійсне нашим чиновникам не вперше. Надто, якщо самі вони до багатостраждального «Лелеченяти» не потикаються. 
Та біда в тому, що на Херсонщині бракороби розкошують не тільки в Іванівці.

Обурені, зокрема, в селищі Великі Копані колись Олешківського, а тепер Херсонського району. Тут за програмою «Доступна медицина» під кінець 2020 року також планували відкриття нової лікарської амбулаторії, де могли б приймати до 60 пацієнтів щодня. Та з тих шести мільйонів гривень, асигнованих на будівництво, зуміли освоїти тільки половину. Тепер йдеться про розірвання договору з підрядником та пошук нового. Терміни спливають, а обіцяне на грудень 2020-го новосілля лікарів відклали на невизначений час.

Так і живемо, будуючи «повітряні замки» за випробуваними технологіями брехні, невиконання зобов’язань та око-
замилювання.

Ні, гроші на соціально значущі будови держава нині виділяє вчасно, хоч відшукати їх і нелегко. От тільки на грамотне використання коштів чиновникам та «на-
ближеним» до них бізнесменам бракує банальної добросовісності. Яку успішно підмінюють бравурними виступами на нарадах та замовленими публікаціями в місцевих медіа.

Херсонська область.

Фото автора.