Через незручну логістику виникла потреба об’єднати його з амбулаторією сімейного лікаря. Для цього в міській лікарні № 8 звільнили приміщення і обладнали сучасний денний стаціонар.

Це приміщення не оновлювалося майже чверть століття. Тому наприкінці минулого року провели поточний ремонт. На це з бюджету міста виділили майже 700 тисяч гривень. Тепер тут проходять лікування, профілактику та реабілітацію пацієнти, які не потребують контролю і спостереження медиків протягом доби.

«На первинному рівні пацієнтам, крім огляду органів і систем, сімейний лікар може призначити дослідження крові, сечі, деякі біохімічні дослідження та електрокардіографію», — зазначає директор департаменту охорони здоров’я міської ради Вікторія Ушакова.

Тут обладнали просторі комфортабельні палати, які загалом розраховані на 10 ліжко-місць, маніпуляційну та кабінети, де пацієнти можуть отримати фізіофункціональне лікування. Також сімейний лікар оглядає пацієнтів, проводить діагностичні дослідження і призначає лікування в обладнаному кабінеті.

«На першому поверсі розташовано пункт невідкладної допомоги, далі йде за маршрутом руху пацієнта лабораторія, маніпуляційний кабінет. Пацієнти можуть перебувати в різних станах, коли потрібно під’єднання крапельниці, є лікування в умовах денного стаціонару», — говорить директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 8» Надія Гришина.

У діагностичному кабінеті денного стаціонару можна робити електрокардіограми, вимірювати внутрішній тиск, гостроту зору, зріст, вагу, насиченість крові киснем, проводити швидкі тести на тропоніни — серцево-судинні захворювання, вірусні гепатити В і С, ВІЛ та вагітність.

Під час ремонту оновили мережі каналізації та водопостачання, встановили водонагрівач, модернізували електропостачання. Для пацієнтів з особливими фізичними потребами з’явився зручний санвузол. За кошти НСЗУ придбали медичне обладнання на суму 12 тисяч гривень та меблі на 50 тисяч.

Також нова амбулаторія незабаром з’явиться в селі Болгарка (колишня Коларівка) Бердянського району. Після завершення будівництва тут зможуть лікуватися, здавати аналізи і проходити профілактичні огляди 5,5 тисячі місцевих жителів. Об’єкт вартістю понад 12 мільйонів гривень зводили два роки. Вже завершили внутрішні роботи, залишилося провести комунікації, встановити протипожежну сигналізацію, обладнання та вентиляцію. А до благоустрою території долучаться жителі громади і соціально відповідальний бізнес.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.