Принаймні, так стверджують метеорологи. Адже до початку різкого похолодання на більшій частині території України випало 5—15 см снігу. До того ж опади тривають, висота сніжного покриву збільшується — і озимі культури виявляються краще захищеними. Адже кожний сантиметр пухкого снігу, згідно зі спостереженнями, підвищує температуру на поверхні ґрунту на один-два градуси, зазначає Єлизавета Малишко, аналітик зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт».
До того ж близькі до критичних температури не будуть тривалими — уже в четвер очікується відлига.
Вимерзання озимої пшениці, нагадує «УкрАгроКонсалт», настає при мінус 15—19 градусів Цельсія, жита — при мінус 14—15,5, ячменю — при мінус 9—11, ріпаку — при мінус 8—10 градусів. Ці значення означають температуру ґрунту на глибині кущіння, яка, зазвичай, на кілька градусів вище від температури повітря.