Про це заявляють ветерани Запорізької області (на знімку), з цим погоджуються й представники влади.

Одне з наболілих питань — подальше існування госпіталю на Великому Лузі. З цією проблемою захисники зверталися навіть до Президента Володимира Зеленського під час його візиту в регіон — він пообіцяв сприяння.

«Маємо разом погоджувати всі дії, шукати спільне розв’язання наявних проблем. Через реорганізацію лікарень у нас є багато вільних приміщень, де можна розмістити медичний центр для наших воїнів. Ми вже врегулювали деякі моменти щодо госпіталю для ветеранів на Великому Лузі, але роботи ще багато. Цей проект на рівні Міністерства ветеранів України повинна постійно рухати ініціативна група. Саме нічого не вирішиться, потрібні наша енергійність і наполегливість», — вважає голова ОДА Олександр Старух.

Усе як зазвичай у справі порятунку потопаючих. Президент — Президентом, але влада на місцях — теж начебто для чогось поставлена. А питаннями займатися — будь ласка, самі. Самі по кабінетах міністерських чиновників ходіть з ціпками й на милицях, а вже стрічечки перерізувати на відкритті об’єктів ми якось допоможемо.

Є в країні й такий ресурс, як держпрограми. Але чи чули про нього і його ефективність прості ветерани? За словами керівника обласного відділу Міністерства ветеранів України Костянтина Денисова, щорічно на психологічну реабілітацію наших захисників виділяють майже чотири мільйони гривень.

«Але багато коштів доводиться повертати в держбюджет. Через коронавірус, сімейні та особисті обставин мало хто з колишніх бійців може поїхати до Миколаївської чи Рівненської області», — додає він.

Ось так. Ну не бажають захисники поправляти здоров’я в екологічно безпечних регіонах безплатно. Та й щодо можливості для повноцінного відновлення сил і здоров’я в місцевому комунальному санаторії «Глорія» у Приморську не все зрозуміло. Потрібно, наприклад, провести такі «масштабні» заходи, як зміна статуту і штатного розклад установи.

А поки міністерські міркують, чим би ще допомогти ветеранам і зайняти їх у вільний від ходіння кабінетами час, в ОДА вирішили традиційно напружити місцеві бюджети й наполегливо «рекомендувати» громадам «передбачити кошти на медичне обстеження, стоматологічне лікування і протезування» та, приміром, облаштувати в лікарнях палати підвищеної комфортності для ветеранів війни. До того ж аж ніяк не за кошти держсубвенцій на охорону здоров’я.

А влада, зрозуміло, залишає за собою право управляти й розподіляти. Так, ОДА обіцяє кадрово підсилити регіональний центр допомоги учасникам АТО, залучити до його діяльності профільні департаменти. Про фінансове посилення не мовиться.

Також серйозною перешкодою для ефективної турботи про ветеранів є якісь юридичні колізії, вирішувати які чиновники адміністрації пропонують на законодавчому рівні. І чекають дій з боку народних депутатів від Запорізької області.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.