Напередодні зимових свят НБУ увів у обіг дві пам’ятні монети, присвячені 230-річчю спуску на воду першого судна Чорноморського флоту «Лінійний корабель «Слава Катерини». Він став первістком верфі, закладеної в Херсоні, та одним із символів міста.

Саме тут і відбулася презентація новинки, на яку запросили і науковців міського краєзнавчого музею. Адже вони разом із працівниками архівів України та Росії допомагали розшукувати інформацію про 66-гарматний вітрильний корабель, зображення якого увічнив на аверсі монет номіналом п’ять та десять гривень (виготовлених відповідно з нейзильберу та срібла) творчий колектив з п’яти художників та скульпторів.

На згадку про знакову подію та спільну роботу керівник обласного управління НБУ Андрій Граділь вручив директору Херсонського краєзнавчого музею Тетяні Братченко цінний подарунок (на знімку) — нумізматичну колекцію монет, випущених Нацбанком. У неї, звичайно ж, входила і «Слава Катерини». На презентації Андрій Іванович підтвердив журналістам, що вона стала першою монетою, пов’язаною з історією Херсона, але далеко не останньою. Адже наступного року планується уведення в обіг ще однієї пам’ятної монети — уже на честь 40-річчя з дня створення Херсонської області.

Фото надане автором.