У  рамках загальнонаціонального круглого столу «Об’єднаємо Україну» триває дискусія щодо пошуку шляхів виходу з політичної кризи. Вчорашнє засідання відбулося за участі Голови Верховної Ради Володимира Рибака, трьох екс-президентів — Леоніда Кравчука, ініціатора проведення круглого столу, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, але без участі чинного глави держави Віктора Януковича. А також були присутні народні депутати, представники уряду, адміністрації Президента, громадськості та релігійні діячі.

Опозиція була представлена на рівні заступників голів фракцій — Сергій Соболєв («Батьківщина»), Віктор Чумак («УДАР») і Андрій Мохник («Свобода»). Перед початком засідання парламентарії пояснили відсутність лідерів фракцій тим, що вони сподівалися продовження дискусії з участю Президента.

Відкриваючи круглий стіл, Л. Кравчук відзначив, що після останнього засідання ситуація в країні залишається гострою, і в суспільстві досі не спокійно, а недовіра між владою та різними політичними силами породжує різні оцінки і прогнози стосовно розв’язання кризи. «І напруга набула такої гостроти, що навіть діти в День Святого Миколая просили не подарунки, а щоб заспокоїлося суспільство», — сказав перший Президент України.

І оскільки нині найбільші суперечки точаться щодо московських та євроінтеграційних угод, головуючий запропонував заслухати тих, хто брав участь у підготовці євроінтеграційних угод та підписаних між Україною та Росією і поставити їм запитання.

Глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін поінформував учасників зібрання про суть домовленостей у Москві — 14 угод і документів, які були підписані 17 грудня під час проведення засідання Україно-Російської міждержавної комісії. До того ж він наголосив, що цей перелік документів є вичерпним, і жодних таємних угод чи документів не підписували. За словами С. Льовочкіна, підписані документи спрямовані на відновлення постачання українських товарів до Російської Федерації та економічної співпраці двох держав, спрощення перетину кордону, двосторонню співпрацю в боротьбі з незаконним обігом наркотиків, в галузі попередження і ліквідації промислових аварій, катастроф та стихійних лих, у сфері суднобудування, серійного виробництва літаків, створення спільних підприємств для реалізації космічних проектів тощо. А ще вирішення чи не найважливішого питання — знижки ціни на російський газ. Заступник глави адміністрації Президента також запропонував усім бажаючим ознайомитися з копіями підписаних документів.

Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко повідомив, що з метою уникнення усіх проблем у торговельно-економічній співпраці між Україною та Росією було підписано так звану дорожню карту щодо ліквідації обмежень у торговельно-економічних операціях — скасовано всі квоти (загалом 40 обмежень), зокрема, стосовно експорту українських кондитерських виробів, труб, залізничних вагонів тощо. Найвагомішою домовленістю урядовець назвав вирішення питання газу — зниження ціни до 268,5 долара США за 1000 кубометрів газу з 1 січня 2014 року. Ціна на газ розраховуватиметься кожен квартал за формулою, яка визначена в контракті. Під час перемовин, за словами Ю. Бойка, була проблема, як відійти від фіксації обсягів газу, який закуповується, бо Україна скорочує обсяги споживання газу, замінюючи його на власні енергетичні ресурси, і така тенденція збережеться і надалі. Однак російська сторона з розумінням поставилася до цього. При цьому урядовець наголосив, що новий газовий контракт є відкритим, і його оприлюднено у ЗМІ. Вагомими, відзначив віце-прем’єр, також є домовленості про високотехнологічні проекти — зокрема, запуск спільної ракети в космос, будівництво в Керченській протоці, серійний випуск літаків тощо.

Представники опозиції забажали почути інформацію про кредитну угоду з Росією. Ю. Бойко запевнив, що умови кредиту досить комфортні — під 5% річних, тоді як МВФ пропонував кредит під 4% річних. Однак якщо МВФ вимагав підвищити тарифи для населення на тепло та відпустити гривню у вільне плавання, то з боку Росії таких вимог не було. «Цей кредит є досить вигідним для України», — запевнив урядовець.

За підсумками круглого столу планується напрацювати Меморандум порозуміння.

Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов вкотре підкреслив, що європейська інтеграція — це наріжний камінь вітчизняної політики, як внутрішньої, так і зовнішньої, і альтернативи європейського вибору України нема. Він нагадав, що виконано більшість вимог «списку Фюлле», прийнято понад 80 євроінтеграційних законопроектів, і двері для України залишаються відчиненими. За словами урядовця, нині триває діалог щодо мінімізації економічних ризиків та торговельних проблем для нашої держави. «Питання не в тому, що це відбудеться, а коли і як, — сказав С. Арбузов. — Потрібно провести діалог з ЄС щодо всіх аспектів Угоди про асоціацію, які викликають тривогу. Ми не торгуємося, але хочемо знати, що буде завтра. Ми повинні рухатися до ЄС, але зберігати стратегічне партнерство з Росією. Щодо цінностей і стандартів вибір має бути однозначним — це Європа».

Опозиціонери закликали чесно сказати про причини, які призвели до політичної кризи в країні. Віктор Чумак («УДАР») назвав головною проблему корумпованості держави, що зменшує довіру до влади.

Л. Кравчук також повідомив, що до нього надходить дуже багато листів та звернень від учасників Євромайдану, зокрема, студентів, котрі висловлюють бажання взяти участь у роботі круглого столу за участю Президента України Віктора Януковича. Л. Кравчук пообіцяв поінформувати В. Януковича щодо цих пропозицій і повідомити, коли можливо буде зібратися у такому складі.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що вчора о 8-й годині ранку підписав ухвалений парламентом закон про припинення кримінального переслідування всіх учасників Євромайдану і направив його до адміністрації Президента.

Однак опозиція заявила, що не почула від влади всіх відповідей на головне питання — який же вихід із кризи і коли буде покарано винних, тож запросила на чергове віче на Майдані наступної неділі — 22 грудня.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.