Уранці 20 грудня в центрі столиці знову можна було помітити велику кількість спецпризначенців. Вони щільно заблокували кілька вулиць, створивши незручності для мешканців довколишніх будинків. Декого просто не випускали на вулицю, в інших перевіряли документи без пояснення причин такого тотального фейс-контролю. «Ми з дружиною взагалі подумали, що вже запровадили надзвичайний стан, доки ми збиралися на роботу», — з обуренням каже чоловік, котрий мешкає на Трьохсвятительській.

З’ясувалося, «надзвичайний стан» серед білого дня спричинено виїзними зустрічами Президента: Віктор Янукович брав участь у Подячному молебні на Володимирській гірці, вітав у приміщенні МВС правоохоронців з Днем працівників міліції, відвідав палац «Україна» з нагоди Дня енергетика та церемонії запуску «Гідроагрегату №» Дністровської ГАЕС. Звісно, що такі важливі події не могли обійтися без прикриття вчорашніх іменинників — тисяч співробітників спецназу...

Посилена присутність міліції на вулицях Києва привела в бойову готовність загони самооборони Євромайдану, а мобілізовані телефонними дзвінками кияни поквапилися збільшити кількість учасників ранкової і денної варти. На щастя, поки що обійшлося без штурму.

Президент не обмежився молитвами і вітаннями: як відомо, Віктор Янукович запропонував провести ще один круглий стіл для розв’язання політичної кризи. У зв’язку з цим третя сила — громадське крило Майдану — заявила про бажання взяти у ньому рівноправну участь. Представники громадських ініціатив та неполітичних об’єднань підписали маніфест, у якому закликали владу й опозицію розпочати публічні переговори з прямою трансляцією в телеефірі та з рівним представництвом трьох сторін. Представників міжнародної громадськості пропонують запросити до участі в них як спостерігачів.

Серед вимог підписантів маніфесту: відставка Кабінету Міністрів і звільнення керівників апарату РНБО, призначення технічного уряду з авторитетних фахівців, не причетних до партій та олігархічних груп, зміна Генпрокурора. І, само собою, підписання Угоди про асоціацію з ЄС. У разі відмови від переговорів у запропонованому форматі громадське крило продовжуватиме мирний протест доти, доки на нього позитивно не відреагує той, хто «чує кожного».

А 19 грудня, близько 20-ї години розпочався феєрверк, у київське небо здійнялися майже 2 тисячі ліхтариків. Прихильники опозиційних лідерів розцінювали це як салют на честь ухвалення закону про звільнення усіх затриманих та засуджених за участь в акціях протесту. «Після цього ми очікуємо, що одну з основних вимог Майдану про припинення політичних репресій буде виконано. Ба, більше, відповідно до цього закону, усі кримінальні справи, відкриті проти активістів майданів, має бути закрито. Відтак близько 300 громадянам, яких нині викликають на допити в прокуратуру, міліцію та СБУ в Києві та по всій Україні, дадуть спокій і звільнять від кримінального переслідування і допитів», — сказав лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Він також додав, що ухвалення цього закону — це відповідь багатьом скептикам, які казали, що протест на Майдані нічого не дасть.

На знімку: у столичному парку Т. Шевченка відбувся загальностудентський марш-протест проти угоди з Кремлем.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.