В Україні свідомі того, що для реалізації корінних реформ та остаточного виконання наших міжнародних зобов’язань потрібно провести системну конституційну реформу. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі зі співдоповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Маріеттою де Пурбе-Лундін та Мейліс Репс у п’ятницю (на знімку).

Вітаючи представників ПАРЄ у стінах парламенту України, Володимир Рибак нагадав, що недавно нашу країну відвідав Генеральний секретар Ради Європи Т. Ягланд, який висловив своє бачення щодо створення передумов для розв’язання політичної кризи в Україні. Також, за його словами, відбулася конструктивна бесіда з членами Спеціального комітету ПАРЄ зі спостереження за повторними парламентськими виборами в Україні. Керівник парламенту з приємністю зауважив, що у своїй заяві після завершення роботи члени Спеціального комітету «відзначили спокійну атмосферу в день виборів, дали схвальну оцінку організації голосування на виборчих дільницях».

Голова Верховної Ради, високо оцінюючи конструктивний підхід ПАРЄ та готовність надати практичну допомогу у вирішенні внутрішньополітичних проблем, наголосив, що в Україні розраховують на виважені та об’єктивні оцінки політичних процесів в Україні.

Володимир Рибак також підкреслив, що курс нашої держави стосовно якнайшвидшого завершення виконання взятих на себе зобов’язань перед Радою Європи залишається незмінним. Він констатував, що Україна досягла конкретних результатів у виконанні рекомендацій, викладених як у Резолюції ПАРЄ №1862, так і в попередніх документах Асамблеї. 

Також, за його словами, після тривалої роботи спільно з експертами Ради Європи в цьому році було підготовлено та винесено на розгляд Верховної Ради України проект закону «Про прокуратуру», який також пройшов експертизу Венеціанської комісії та отримав схвальну оцінку.

Керівник парламенту підкреслив, що Україна уважно дослуховується до рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи, пов’язаних із проведенням реформи виборчої системи, зазначивши, що в червні 2013 року Венеціанська комісія схвалила рекомендації до виборчих законопроектів та діяльності Центральної виборчої комісії. 

Сторони також обговорили поточну політичну ситуацію в Україні.

Голова Верховної Ради зазначив, що, усвідомлюючи напругу, яка спостерігається сьогодні в суспільстві, надзвичайно корисним виявилося проведення загальнонаціонального круглого столу, ідею якого з самого початку підтримав і до якого активно долучився Президент України.

У свою чергу, співдоповідачі Моніторингового комітету висловили задоволення продовженням курсу України на євроінтеграцію, зокрема, у частині вдосконалення законодавства у сфері правоохоронної системи, роботою над змінами до Конституції України. «Ми раді, що буде продовжена робота над тими зобов’язаннями, які взяла Україна перед Радою Європи, у частині дотримання прав людини, свободи слова, свободи зібрань та об’єднань», — зазначила М. де Пурбе-Лундін.

Торкаючись питання внутрішньополітичної ситуації в Україні, співдоповідачі висловили сподівання, що обидві сторони «виявлятимуть волю до компромісу для того, щоби швидше розв’язати проблеми, які виникли».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

«Мирні громадянські акції, які тривають на підтримку європейської інтеграції України, свідчать як про активність громадянського суспільства в державі, так і про масову підтримку українським народом зближення з Європейським Союзом. Ця підтримка повністю відповідає офіційній позиції України, яка й надалі налаштована докладати рішучих зусиль до успішної реалізації євроінтеграційного курсу держави».