Про це йдеться в коментарі Міністерства освіти і науки щодо ситуації в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова, розміщеному на сайті МОН.

«Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду. І повинні мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невід’ємною національною рисою», йдеться у дописі МОН.

«Україна обрала свій шлях щодо мовного питання. Він про турботу довкола державної мови, — наголошують автори звернення. — Нас, україномовних та російськомовних, об’єднує те, що ми всі — українці. І ми всі маємо турбуватися про нашу країну та нашу мову. Наше завдання як суспільства, що постійно розвивається, — дійти однієї системи координат».

Такою була реакція міністерства на конфліктну ситуацію в університеті. Викладачка НПУ імені М. П. Драгоманова професорка Євгенія Більченко 18 січня зробила у Фейсбуці допис, в якому назвала Україну «онкохворою американською колонією», а новий закон про українську мову в сфері обслуговування — «звичайним фашизмом». Її пост викликав обурення користувачів соцмереж. Як повідомляє Укрінформ, студенти університету почали вимагати звільнення Більченко, а деякі заявляти про добровільне відрахування з навчального закладу через відсутність реакції з боку його керівництва. Так, художниця Марія Прошковська заявила, що припиняє навчання в магістратурі у Більченко на факультеті філософії і суспільствознавства (за спеціальністю культурологія).

26 січня голова профспілкової організації працівників НПУ імені Драгоманова, професор Іван Горбачук повідомив, що ситуацію довкола допису Більченко розгляне профспілковий комітет вишу, комісія з академічної етики, після чого відбудуться слухання з цього питання на засіданні Вченої ради університету. За словами Горбачука, такі висловлювання зустріли рішуче несприйняття з боку керівництва університету, студентського загалу та професорсько-викладацького складу. Водночас він заявив, що, «попри гостроту питання, значний суспільний резонанс та шкоду іміджу закладу, університет діятиме відповідно до чинного законодавства».