Тим часом вітчизняний МОЗ готується до «щеплювальної» кампанії й обіцяє: доступ до вакцин буде в усіх. Щойно прийдуть перші поставки доз (за запевненням уряду це станеться в лютому), почнеться перший етап вакцинації.

Під час онлайн-дискусії «Вакцинація. Корупція. COVID-19» головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів про те, як це відбуватиметься.

За його словами, вакцинація проводитиметься в кабінетах щеплень при амбулаторіях і в центрах первинної медико-санітарної допомоги. Також паралельно мобільні бригади виїжджатимуть в установи охорони здоров’я й організовані колективи — школи, підприємства. За добу одна така бригада зможе робити до ста ін’єкцій. Ляшко зазначив, що люди зможуть дізнатися адресу найближчого пункту вакцинації, прийти і зробити щеплення.

Паралельно в Україні створять комунікаційний центр для інформування населення про вакцинацію від коронавірусу.

«Питання комунікації є пріоритетним у будь-якому питанні імунопрофілактики, особливо з огляду на те, що ВООЗ внесла антивакцинальні настрої в десятку найбільших загроз для громадського здоров’я загалом у цьому столітті. На попередньому засіданні оперативного штабу МОЗ з вакцинокерованих інфекцій було затверджено комунікаційні рамки й ухвалено рішення створити комунікаційний центр на базі ЦГЗ. Комунікаційний центр буде з комунікаційним штабом міжвідомчим, до якого залучатимуть усі центральні органі виконавчої влади й обласні державні адміністрації», — сказав Ляшко. Він зауважив, що комунікаційний центр стане платформою, яка об’єднає в собі і ЮНІСЕФ, і ВООЗ, й інших партнерів. Вона стартує з моменту чіткого розуміння графіка поставки вакцин і чіткого розуміння, який саме продукт приходить перший.

«Розглядається питання запуску цієї кампанії з проведення загальнонаціонального форуму із залученням перших осіб держави. Він дасть старт саме комунікаційній кампанії», — додав Ляшко.