Вона задовольняла потреби у ліках, у більшості вітчизняного виробництва, практично усього населення в минулому однойменного району. Звісно, певна частина жителів приміських сіл користувалися послугами одеських аптек. У районній аптеці реалізувалися і ліки, котрі її фахівці виготовляли безпосередньо на місці.

Керівник аптечного закладу в минулі роки був шанованою серед місцевих мешканців людиною. Багатьом з них було, скажімо, добре відоме ім’я Євдокії Іванової, яка не одне десятиліття віддано служила аптечній справі і завжди прагнула своєчасно допомогти хворим потрібними ліками. І робила вона це чисто за душевним покликом.

Аптеки нині, яких у селищі аж шість, схожі на сучасні супермаркети: чистота, розмаїття упаковок, ввічливі і переважно молоді провізори, одягнені в гарні білі халати. Вони готові підказати, що хворому треба купити, що, на їхню думку, «допомагає усім». З професійним вишколом фахівця пояснять вам, чому ті самі ліки, але виготовлені на наших фармакологічних підприємствах і за рубежем, мають різні ціни, що іноді відрізняються в декілька разів. І чому, на їхню думку, треба купувати саме імпорт. Такий начебто логічний для недосвідченої людини аргумент, «якщо ліки виготовлені за більш сучасними європейськими технологіями, то діють практично безвідмовно». Хоч можна було б порадити придбати і не гірші, і дешевші вітчизняні аналоги. Як бачимо, вболівання за своє, рідне якось нині не на часі. Мабуть, на це є певні причини. А поки що ви купуєте усе те дороге закордонне «добро», що вам радять і деякі лікарі в наших медзакладах, і працівники аптек, свідомо підтримуючи американську, німецьку, швейцарську, індійську та інші економіки.

Коротка ж у нас пам’ять. Забули, що колись в Україні було зосереджено майже 80% усього промислового виробництва ліків і практично вся наука про їхнє створення і виробництво.

Тому давайте робити належні висновки: менше дослухатися до сумнівних рекомендацій закордонних добродіїв, які стоять на сторожі своїх бізнесових інтересів, а більше покладатися на раніше набутий вітчизняний досвід.

Розвиваймо власну фарміндустрію! Це сприятиме здешевленню ліків для наших громадян, збільшенню надходжень до бюджету країни. Влада і бізнес тут мають працювати в одному напрямі.

Доброслав

Одеської області.