Все необхідне обладнання для неї вже закуплено атомниками.

Пандемія захворювання на COVID-19 стала справжнім викликом для України. Не винятком є і місто-супутник РАЕС у складі Вараської територіальної громади, де немає власних лабораторій, через що лікарі змушені передавати зразки тестів на коронавірус до Рівного, що істотно збільшує час очікування результатів і є малоефективним для зупинення поширення хвороби.

Для створення у Вараші потужного центру молекулярно-генетичних досліджень, що досі було доступно мешканцям громади лише в обласних центрах, свої сили об’єднали Рівненська АЕС та її Первинна профспілкова організація (ППО РАЕС) спільно з Вараською міською радою та її комунальним некомерційним підприємством «Вараська багатопрофільна лікарня».

Облаштування приміщення для майбутньої лабораторії вартістю 5,5 мільйона гривень планується провести за рахунок коштів міської громади та за стандартами біологічної безпеки. Попередньо медики пройшли відповідну фахову підготовку, а також визначили перелік основного необхідного обладнання. Його закупівлю на суму 1,9 мільйона гривень здійснила ППО РАЕС за фінансової підтримки ППО НАЕК «Енергоатом». Серед сучасного обладнання: три мікроцентрифуги-вортекс «MicroSpin» та мікроцентрифуга «MicroSpin12», бокс біологічної безпеки BSC-1300 II класу, бокс ультрафіолетовий для стерильних робіт UVC/T-AR, термостат типу «Dry-block», система для ампліфікації в реальному часі Rotor Gene Q MDx, аспіратор та сім одноканальних мікродозаторів серії RBO різних змінних об’ємів.

За словами голови ППО РАЕС Івана Мельника, нині все обладнання закуплено та перебуває у постачальника, адже очікує готовності приміщення майбутньої лабораторії відповідно до всіх вимог. У свою чергу, директор Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Латишенко відзначає, що на сьогодні узгоджуються всі робочі моменти щодо ремонтних робіт з підрядною організацією. «Тут можна буде проводити не лише ПЛР-тестування на коронавірус, а й діагностику інших вірусних та інфекційних захворювань. Нова сучасна лабораторія розпочне свою роботу вже у лютому-березні цього року», — коментує Тетяна Латишенко.

Юлія КУЛАЄВА, кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.