Ректор вишу Віктор Андрущенко (ліворуч) і директор НПП «Синевир», депутат обласної ради Микола Дербак під час відвідин науково-навчального центру.


Головний корпус ННЦ «Синевир» розташований у дивовижної краси місцині, де щовесни синьо-жовтим килимом квітнуть крокуси-ряст.

У січні 2011 року ректор вишу, доктор філософських наук, професор Віктор Андрущенко та директор нацпарку, кандидат філософських наук Микола Дербак підписали угоду і започаткували співробітництво. І як результат — на околиці села Колочава закладено науково-навчальний центр «Синевир». Там реконструювали головний корпус, побудували ще два додаткові корпуси для викладачів і студентів, заклад харчування в карпатському стилі — так звану колибу. Одночасно база може прийняти більш як 70 осіб. Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поруч нуртує природне джерело мінеральної води, яка володіє добрими лікувальними властивостями, то поблизу бази обладнано купіль, де юні можуть зміцнити здоров’я.

За період існування в науково-навчальному центрі пройшли практику понад тисяча студентів Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова з різних факультетів, передусім майбутніх педагогів у сфері біології, географії, екології, туризму. Невдовзі тут практикуватимуться студенти з інженерно-педагогічного, історичного факультетів та майбутні фахівці готельно-ресторанного бізнесу.

Під час практики студенти не лише навчаються, а й проводять дослідження і спостереження, беруть участь в екологічних акціях, дбаючи про чистоту довкілля, і навіть виступають з концертними номерами під час місцевих святкувань.

Продуктивності роботи бази університету досягнуто завдяки постійній увазі до її розвитку ректора Віктора Андрущенка. Він докладає максимум зусиль для удосконалення матеріальної бази, розробки програм польових практик з екології, біології, гео-графії, туризму тощо. Інтенсифікація роботи вишу, зокрема засобами практичної підготовки студентів, зобов’язує й надалі розширювати базу в Колочаві, будувати нові плани. Невдовзі тут встановлять метеопост, оснащення для якого вже закуплено. Планують обладнати й приміщення для наукових практик. Вирішується питання про опалення корпусів, щоб приміщення використовувалися і в зимовий період.

— Задумів багато. Є бажання працювати по-сучасному, із застосуванням новітніх засобів і технологій. Адже глибоко вивчати природу Карпат — наша місія, — каже директор науково-навчального центру «Синевир» Анатолій Дербак.

За його словами, відчувається й підтримка тутешнього населення. До речі, тут працюють понад десять місцевих жителів.

Ректор університету велику увагу приділяє взаємодії з місцевими навчальними закладами. Він особисто відвідав тутешні школи, спілкувався з учнями та педагогами, привозив подарунки молоді. Для зміцнення матеріально-технічної бази шкіл у Меришорі, Синевирі і Брадовці, а також дитячого садка у Колочаві подарував комп’ютери. Такі зустрічі драгоманівці проводили й у інших школах Тереблянської долини.

Осередком еколого-освітньої роботи зі студентами університету імені Михайла Драгоманова є візит-центр НПП «Синевир». На його базі молодь детальніше дізнається про наукову, природоохоронну, еколого-освітню і рекреаційну діяльність парку, спілкується з провідними фахівцями установи.

До речі, серед численних вишів педагогічного напряму одним з найуспішніших в Україні є саме Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова. Заклад розвивається завдяки високій професійності, наполегливій праці колективу та керівництву ректора, члена-кореспондента Національної академії наук України, академіка Академії педагогічних наук, академіка АН ВШ України, доктора філософських наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Андрущенка. Творчий підхід до праці вивів університет на лідерські позиції серед схожих українських вишів, заклад користується авторитетом за кордоном. Насамперед драгоманівці дбають про якісну і всебічну освіту української молоді. До речі, нещодавно професорові Андрущенку виповнилося 72 роки. З цим святом ректора зі сторінок газети «Голос України» хочуть щиро привітати верховинці і колектив НПП «Синевир» та зичать йому міцного здоров’я, довголіття і мирного неба.

А десятирічна співпраця ще раз засвідчує: коли наука і практика ідуть у одній супрязі, то результат однозначно є і буде.

Міжгір’я
Закарпатської області.

Фото надано ННЦ «Синевир».