Про це розповів Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук у коментарі «Громадському радіо».

«Кількість референдумів, які можна проводити впродовж року, — необмежена. Проведення референдуму залежить лише від ініціативи населення, а не від волі Президента України або Верховної Ради України», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, для того, щоб зініціювати референдум, потрібно утворити ініціативну групу. Така група повинна складатись не менш як із 60 громадян України, які на день її утворення мають право голосу. Створюється вона на зборах громадян, в яких беруть участь не менш як 300 виборців і на які ЦВК направляє свого представника. Під час зазначених зборів має бути також предметно представлено обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та сформульовано питання, яке буде винесено на референдум.

«Ми виходили з того, що будь-який референдум має одразу впроваджуватися або мати обов’язковість його впровадження через відповідні нормативні акти. Саме тому деякі питання не можуть виноситися на референдум. Ідеться про питання податків, бюджету, амністії чи питання, якими опікуються правоохоронці, прокуратура чи суд. А також про ті питання, що можуть суперечити Конституції України, підривати захист прав людини, незалежність, суверенітет чи територіальну цілісність України, — пояснив Руслан Стефанчук. — Якщо народ підтримав відповідне питання на всеукраїнському референдумі — воно є обов’язковим для виконання (реалізації) відповідними органами державної влади, їх посадовими особами. Якщо для виконання (реалізації) рішення українського народу про підтримку питання загальнодержавного значення на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою необхідно прийняти закон, Кабінет Міністрів України протягом шести місяців має розробити відповідний законопроект із цього питання і внести на розгляд Верховної Ради України. Консультативних референдумів не буде», — доповнив Перший заступник глави парламенту України.

Після зборів уповноважений представник ініціативної групи передає до ЦВК підписані головою і секретарем документи проведених зборів. ЦВК здійснює аналіз дотримання вимог закону під час утворення ініціативної групи та приймає рішення про реєстрацію ініціативної групи.

Відтак для ініціаторів починається відлік — 90 днів, протягом яких вони мають зібрати підписи не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення всеукраїнського референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області. Зібрані підписи необхідно буде передати для перевірки до ЦВК, яка приймає рішення про підсумки збору підписів під ініціативою проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та передає таке рішення Президенту України. Глава держави видає указ про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Референдум проводиться як звичайні вибори: люди приходитимуть на дільниці та голосуватимуть. За тим, скільки прийшло людей та чи не порушують вони правила голосування, стежитимуть спостерігачі.

«Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні взяли не менш як 50 відсотків виборців, включених до Державного реєстру виборців. Це своєрідний запобіжник від випадкових голосувань», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.