У Верховній Раді України відбулася зустріч співголів МФО «Рівні можливості» (на знімку) — заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк та народних депутатів України Марини Бардіної, Олексія Жмеренецького і Марії Іонової з Ольгою Стефанішиною — віце-прем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Учасники та учасниці зустрічі обговорили питання щодо посилення співпраці на рівні законодавчої і виконавчої влади для подолання гендерної нерівності та дискримінації. Вони також обговорили підготовку нової редакції Кодексу законів про працю з урахуванням гендерної складової та ухвалення Стратегії гендерної рівності в освіті та протидії дискримінаційному навчальному контенту в освіті.

«Сьогодні важливо об’єднати зусилля довкола посилення національних ґендерних механізмів у діяльності виконавчої влади та влади на місцях через прийняття відповідних стратегій та планів дій», — наголосила, зокрема, Олена Кондратюк.

Учасники та учасниці зустрічі, як повідомила прес-служба апарату Верховної Ради України, також відзначили, що необхідно створювати дієві механізми протидії і запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі на законодавчому рівні.

«Нове законодавство, ухвалене урядом та парламентом, уже створює багато можливостей для врівноваження прав жінок і чоловіків. Проте попереду найважчий етап роботи — закони мають запрацювати на повну силу, щоб на практиці забезпечити всім громадянам України рівний доступ до освіти, професій у секторі безпеки та оборони, забезпечити дієву боротьбу з домашнім насильством та роботу урядової «гарячої лінії» 15-47. Ці питання також потребуватимуть скоординованої комунікації всіх гілок влади», — сказала Ольга Стефанішина.

За її словами, сьогодні система допомоги та оперативного реагування на випадки домашнього насильства ще потребує вдосконалення.

«Цього року маємо докласти максимум зусиль для розбудови потужної системи допомоги жінкам і чоловікам, які стали жертвами домашнього насильства. Наразі ведеться робота з розробки єдиної мережі типових притулків для всіх областей за європейським стандартом», — сказала Ольга Стефанішина Віце-прем’єр-міністр, інформує Урядовий портал, підкреслила, що боротьба з домашнім насильством пріоритезована на найвищому державному рівні, зокрема Президента України, ключових центральних органів влади.

Довідково

У 2020 році Україна приєдналася до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці та Коаліції дій для сприяння досягненню гендерної рівності у рамках ООН.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.