Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Сьогодні (вівторок, 2 лютого. — Ред.) знаковий день — відкриття сесії. Але сьогодні ще й день бабака. У мене таке враження, що ми тут ходимо по колу, розповідаємо прекрасні слова про служіння людям, говоримо, що Верховна Рада — це основа для побудови справедливості в суспільстві, але в реальності ви чудово знаєте, що відбувається з людьми. Саме тому, для того, щоб вирватися з цього кола, пропоную вирішити хоча б одне питання...
Ми внесли законопроект № 4680 про те, щоб повернути український газ людям за українською ціною, зробити так, щоб зі сховищ газ ішов людям за адекватними цінами, а не втридорога. У мене є пропозиція, щоб усі лідери фракцій підписали цей закон і ми за процедурою ед-хок негайно розглянули його в сесійній залі. Крім того, ми вносимо проект постанови, і проситимемо всіх лідерів фракцій її підписати, про директиви уряду звільнити Коболєва.

Микита ПОТУРАЄВ, фракція «Слуга народу»:

— Я розумію, що Погоджувальна рада, яка відбувається у понеділок перед початком пленарного тижня, — не найцікавіше видовище для медіа. Але, вибачте, інколи це переходить усі межі. Я розумію, що там робляться політичні декларації, мало що обговорюється по суті справи.
Хочу нагадати, що у 2014 році на Майдані була пісня, в якій згадувалось про суд народний — трибунал, на який піде кожен представник самі знаєте якої партії. Хочу вам сказати, шановні колеги з певної фракції, ми, «Слуги народу», яких ви називаєте чортами, — це тоненька червона лінія, яка вас відділяє від того самого народного трибуналу. Бо ми законослухняні люди, і ми ще не вирішили, як реагуватимемо на абсолютно хамські випади на нашу адресу. Але хочу сказати, якщо ця тоненька червона лінія, якою є фракція «Слуга народу», буде розірвана, то по той бік вас чекатимуть не так, як на Ельбі союзників, бо з іншого боку радикалізація вже така, що з вами ніхто не товаришуватиме і сміттєвими баками це не закінчиться.

Леся ВАСИЛЕНКО, фракція «Голос»:

— Під час цієї сесії, як і під час усіх інших, завданням номер один для фракції «Голос» є забезпечити заможне, довге та здорове життя українцям в якісному, чистому та безпечному довкіллі. Наше бачення — це український зелений курс, який передбачає економічне зростання на тлі екологізації країни, очищення повітря та водойм, збагачення ґрунтів та відновлення лісів. Поява нових робочих місць на тлі формування нових інноваційних галузей та розвитку наукового потенціалу України — це теж про той само зелений курс. Але щоб все це стало реальністю, мало простих декларацій, потрібні ще й рішучі дії. Наші з вами голоси, шановні колеги, під ці дії.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Якщо хтось у цій залі думає, що людей цікавлять розборки всередині правлячої фракції або кадрова чехарда, яку влаштували «слуги», то це неправда. Людей цікавить зовсім інше, вони чекають відповідей на запитання та проблеми, які їх турбують щодня. Люди чекають відповіді, коли будуть зменшені тарифи, бо вони не в змозі їх сплачувати. Пенсіонери чекають відповіді, коли буде підвищено виплати, бо після перерахунку пенсій останнім часом у нас багато сигналів з регіонів, що деякі пенсіонери отримали три-п’ять гривень доплати, а це просто знущання над людьми, які все своє життя віддали державі. Люди чекають турботи про власне здоров’я, бо той бардак із вакцинацією, який породила влада, вже лякає їх більше, ніж сама епідемія.

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— Сьогодні розпочинає роботу п’ята сесія дев’ятого скликання і перед Верховною Радою стоятиме дуже багато викликів. Перше — це питання тарифів на житлово-комунальні послуги. На жаль, воно так і залишається невирішеним. Минулого тижня всі фракції та групи підтримали важливий законопроект, який врегульовує ситуацію з тими споживачами, які перейшли на електроопалення. Крім того, всі фракції та групи консолідувались та проголосували постанову, яка, на наш погляд, спонукатиме Кабмін вжити конкретних заходів з тарифами на житлово-комунальні послуги. Уряд запропонував певні тимчасові рішення стосовно ціни на газ, але, на наш погляд, це повинно бути врегульовано на законодавчому рівні й не лише на період дії карантину. Наша група зареєструвала законопроекти №№ 4635, 4639 щодо захисту прав споживачів природного газу.

Олексій ГОНЧАРЕНКО, фракція «Європейська солідарність»:

— Перед початком цієї сесії вийшло фантастичне інтерв’ю нашого Президента, яке транслювало американське HBO. Ми звідти багато про що дізналися. Що Зеленський трішки злий на Трампа. Ну звичайно, Трамп тепер не президент і можна бути трішки злим. Але треба було сказати: «Дякую адміністрації Трампа за летальну зброю для України, за спільну боротьбу проти Північного потоку-2». Потрібно було подякувати адміністрації Байдена за те, що вони ставлять Україну в перший пріоритет. Але замість цього ми почули, що всі винні. Але найфантастичніший пасаж Зеленський сказав про Крим. Мовляв, якщо б він, Зеленський, у 2014 році був Президентом, ми б усі стікли кров’ю, але зелених чоловічків у Криму не пропустили б... Я так розумію, що якби Зеленський був президентом Польщі у 1939 році, то й Другої світової війни не було б!

Тарас БАТЕНКО, група «Партія «За майбутнє»:

— Чого вимагає від нас суспільство? Насамперед справедливості та підйомних тарифів на пальне, на житлово-комунальні послуги. Суспільство, і не лише ФОПи, вимагає відновлення мораторію на перевірки бізнесу в умовах спаду економіки та відсутності реальної підтримки підприємців з боку держави, які потерпають від пандемії. Люди вимагають перевірки ефективності управління газотранспортними та газорозподільними системами, які перебувають у користуванні приватних структур у всіх регіонах України.
Парламент повинен працювати та вимагати від уряду виконання своїх постанов. Ми так і не отримали від уряду інформацію щодо першочергових кроків, які він планує вжити на виконання постанови Верховної Ради щодо тарифів. Наша партія стурбована тим ажіотажем, який створено навколо теми вакцинації населення від коронавірусної хвороби. Ми переконані, що це важлива, першочергова тема, до якої сьогодні прикута увага всього світу, і лише Україна не має відповіді на це запитання.