Якщо перші три мали до цього статус міст — районних центрів, то місто Вараш — супутник Рівненської АЕС — було містом обласного підпорядкування, а відтак не мало таких структур, як районна рада та райдержадміністрація.

Тож Вараській районній раді, до якої увійшли місто Вараш, колишні Володимирецький та Зарічненський райони, і голові Вараської районної ради Ярославу Березюку (на знімку) довелося все починати з нуля.

Ось що він розповів:

— У нашу районну раду обрано 38 депутатів. Щодо їх партійної приналежності, то по 7 депутатів — від ВО «Батьківщина» та партії «За майбутнє», по 6 — «Європейська солідарність» та «Слуга народу», 5 — «Сила і Честь», 4 — «ПРОпозиція», 3 — Радикальна партія. Як депутат районних рад чотирьох скликань хочу відзначити професійний склад депутатського корпусу, оскільки серед них чимало добре обізнані з проблемами місцевого самоврядування.

Ми почали з обрання голови райради, заступника Юрія Антонюка, затвердження регламенту, структури районної ради, створили президію, постійні комісії (з питань гуманітарної політики, комунальної власності, будівництва; бюджетна; з питань охорони здоров’я, соціальної політики; з питань екології, природокористування, земельних відносин; з питань регламенту, діяльності правоохоронних органів і розвитку територій) та затвердили їх персональний склад. Також прийняли рішення, яким розпочато передачу комунального майна районів у власність новостворених територіальних громад.

Прийняли рішення про реорганізацію Володимирецької та Зарічненської районних рад шляхом злиття у Вараську районну раду, що дало нам підстави для реєстрації як юридичної особи Вараської районної ради. Ми зареєструвалися за адресою: місто Вараш, майдан Незалежності, 2 і маємо кілька кабінетів у приміщенні Вараської міської ради. Там потрібно робити ремонт, тому тимчасово для роботи використовуємо приміщення колишньої Володимирецької районної ради.

У нас нині найбільш актуальне питання — це прийняття бюджету Вараського району. А не прийняли ми його до нового року тому, що не була створена Вараська РДА, яка мала б подати на розгляд бюджет новоутвореного району. Тому місяць ми живемо без бюджету. Все упирається в бюрократичні перепони та юридичні колізії. Має бути створена фінансова структура Вараської РДА, у повноваженні якої підготовка та подання на розгляд Вараської районної ради проекту районного бюджету. Але досі ще вакантна посада голови Вараської РДА.

— То ця проблема з прийняттям бюджету стосується лише новоутвореної Вараської районної ради? — уточнюю у Ярослава Березюка.

— Так, тільки нашої, інші районні ради Рівненщини прийняли бюджети, хоча й незбалансовані. Бо і від нас, і від них законодавці забрали дохідну частину — всі доходи, які раніше йшли у районні бюджети (ПДФО, акцизний збір тощо), тепер надходять у територіальні громади. Нам лишили лише мізер — доходи від плати з надання адмінпослуг. Відтак дохід Вараської районної ради за січень становив лише 28 тисяч гривень.

Тим часом працівники Володимирецької і Зарічненської районних рад попереджені про скорочення у зв’язку з реорганізацією, і ми змушені ще два місяці виплачувати їм заробітну плату та вихідну допомогу. За попередніми підрахунками, тільки по працівниках апарату Зарічненської райради це коштуватиме більш як півмільйона гривень.

Тож прийняти збалансований бюджет із такими видатками і доходами практично неможливо. Твердо переконаний, що оскільки держава ініціювала децентралізацію, провела вибори, то для функціонування новоутворених районних рад мала б передбачити субвенцію (якщо не наділила належним переліком доходних статей).

— Чи порушували ці питання перед Президентом, Верховною Радою та Кабінетом Міністрів?

— Ми вже напрацювали проект звернення з цього питання до названих вами державних інституцій. На таких кричущих проблемах, які притаманні й іншим новоутвореним районним радам по Україні (таких, якщо не помиляюсь, 124), наголошує перед Президентом, парламентом та урядом Українська асоціація районних та обласних рад. Саме вона найближчим часом планує проведення Всеукраїнської онлайн-наради з головами обласних та районних рад.

Довідково

На території населених пунктів, що входять до Вараської районної ради, проживає майже 144 тисячі осіб. До неї входить вісім новостворених територіальних громад: Вараська міська, Володимирецька, Зарічненська, Рафалівська селищні, Каноницька, Полицька, Антонівська, Локницька сільські.

Розмовляла Олександра ЮРКОВА.

Фото надано автором.