Уже стає традицією новий рік починати з новими законодавчими актами. Як правило, це пов’язано з необхідністю підготовки введення сучасних підходів у регулюванні тих чи інших відносин, забезпечення нормального функціонування нових процедур і правил. Про те, що ж зміниться в нашому житті з 1 січня наступного року, довідаєтеся нижче.

Зміниться порядок розрахунку пенсій і зарплат державних службовців 

Із 1 січня 2014 року під час призначення пенсії посадовий оклад, надбавку за ранг або кваліфікаційні класи, класний чин або спеціальні звання й вислугу років ураховуватимуть у розмірах, установлених на день призначення пенсії за останньою займаною посадою. 

Розміри інших виплат, які включаються в заробіток для призначення пенсії, залежно від дати звернення по пенсію, визначатимуть за бажанням пенсіонера за останні 24 або будь-які 60 календарних місяців роботи на посадах, що дають право на цей вид пенсії.

Перерахунок раніше призначених пенсій здійснюватимуть у разі підвищення розміру зарплати працюючого державного службовця за рішенням уряду або у зв’язку зі зміною мінімальної зарплати. 

Нагадаємо, новий порядок набуде чинності з 1 січня 2014 року, разом із набранням чинності новим Законом «Про державну службу», котрий було прийнято Верховною Радою 17 листопада 2011 року. Одночасно з 1 січня набудуть чинності також типовий порядок оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, порядок проведення конкурсу на заняття посади державної служби, нове типове положення про службу персоналу державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або їх апарату, порядок стажування й підвищення рівня професійної компетентності державних службовців, порядок обчислення стажу державної служби та інші документи, пов’язані із проходженням державної служби. 

А от із новою зарплатою держслужбовців до прийняття закону про держбюджет на 2014 рік поки що не все ясно, оскільки схеми посадових окладів держслужбовців установлюються Кабінетом Міністрів щорічно протягом місяця після прийняття закону про держбюджет. Відповідно до Закону України «Про державну службу» з 1 січня 2014 року мінімальний розмір посадового окладу службовця не повинен бути менш як дві мінімальні зарплати. У будь якому разі держслужбовці можуть розраховувати на підвищення з 1 січня надбавок за стаж служби і за ранг, тому що їх нараховуватимуть у відсотковому співвідношенні до мінімальної зарплати і вони не залежать від ухвалення закону про держбюджет. Можливо, таке підвищення заробітної плати потягне й необхідність перерахунку пенсій державних службовців, призначених до 1 січня 2014 року. Проте не виключено, що набрання чинності законом про держслужбу ще раз перенесуть на один рік. 

Податкові подаруночки під ялинку 

Увести податок на нерухомість уже намагалися нинішнього року, але непідготовленість фіскальних служб і деякі особливості законодавчого регулювання цього виду оподатковування не дали змоги поповнювати бюджет у 2013-му за рахунок податку на нерухомість. Із 1 січня набуде чинності новий податок, що, нагадаємо, зачепить тих, у кого є у власності квартира в понад 120 кв. м. житлової площі, будинок із житловою площею понад 250 кв. м. (платимо раз на рік 1 відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня за кожен квадратний метр бази оподатковування). Таку само суму податку заплатять і власники різних видів об’єктів нерухомості, житлова площа яких сумарно перевищує 370 кв. м. У випадках, коли житлова площа квартир (квартири) перевищує 240 кв. м., а в будинку — 500 кв. м. і для різних об’єктів нерухомості житлова площа перевищить 740 кв. м. ставка податку становитиме 2,7 відсотка від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр більше зазначених розмірів. 

Власники житлової нерухомості можуть до 31 грудня звірити в податковій службі її розміри, кількість квартир і нараховані за них податки. Для проведення такої звірки потрібно принести із собою документи, що підтверджують право власності на житлову нерухомість, її площу, і свій паспорт. 

Якщо не буде внесено змін до законодавчих актів, то з 1 січня розмір ставки податку на додану вартість буде зменшено до 17 відсотків, а податку на прибуток підприємств — до 16 відсотків.  Стосовно ПДВ уряд уже нині пропонує відтермінувати до 2015 року зменшення розміру цього податку, а податок на прибуток зменшити на 1 відсоток — 18 замість 16 відсотків.

Зміниться з нового року й порядок обліку та реєстрації платників податків. Відповідно до закону від 24 жовтня 2013 року №657-VІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно обліку та реєстрації платників податків і вдосконалення деяких положень». Документ передбачає скорочення строків надання банками інформації про відкриття поточних рахунків в органи Міндоходів та одержання повідомлення про постановку на облік або про відмову у взятті на нього. Також планується акумуляція інформації про перебування на обліку суб’єктів у податкових органах і про реєстрацію їх як платника ПДВ або платника єдиного податку на одному веб-сайті. Закон скасовує необхідність отримання свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ і єдиного податку — його замінить виписка з єдиного держреєстру, її, до речі, можна буде одержати безкоштовно протягом двох днів. 

Ще одна приємна новина. До 1 січня 2014 року мав би діяти мораторій на штрафні санкції за неподання або порушення строку подання фізичними особами контролюючим органам відомостей про зміну даних, які вносяться до Держреєстру фізичних осіб — платників податків. Тепер цей мораторій продовжено до 1 січня 2016 року.

Військовослужбовцям збільшать компенсації, а молоді фахівці на руки отримають підйомні

Посилиться соціальна захищеність наших військовослужбовців, прикордонників, співробітників Служби безпеки України, Державної служби охорони, співробітників органів розвідки. Із січня наступного року в разі їхньої загибелі, отримання інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності вони і члени їхніх родин матимуть право на отримання одноразової грошової допомоги. Розмір її не може бути менш як 70-кратний розмір прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Максимальний розмір становитиме 500-кратний розмір прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. 

Також почне діяти нове положення, що встановлює порядок і розміри виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних Сил України за піднаймання (наймання) ними житлових приміщень. Так, розмір грошової компенсації за піднаймання (наймання) житла з нового року становитиме щомісяця в м. Києві не більш як 

2 мінімальні зарплати, в містах Сімферополі, обласних центрах — 1,5, в інших населених пунктах — 1 мінімалку. До того ж, якщо в родині військовослужбовця буде три і більше членів родини, зазначені розміри компенсацій збільшуються в 1,5 разу. 

Відповідно до порядку надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року №587, з 1 січня наступного року їм виплачуватимуть допомогу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Виплати здійснюватимуть в готівковій формі. 

Для того, щоб отримати таку допомогу, молодий фахівець повинен укласти трудовий договір на строк не менш як три роки з підприємствами, установами або організаціями державної чи комунальної форми власності, розташованими в сільській місцевості. До того ж молодий фахівець має працювати за спеціальністю, що зазначена у спеціальному переліку, встановленому Кабінетом Міністрів України (перелік таких спеціальностей зазначено в додатку до постанови №578 від 11 липня 2013 року).

Безплатні послуги адвокатів 

На них із 1 січня наступного року у кримінальних, цивільних, а також у адміністративних справах можуть претендувати незаможні громадяни (якщо сума щомісячного доходу їх нижче суми прожиткового мінімуму), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти та діти, що стали жертвами насильства в родині, біженці, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, особи, що мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, і деякі інші категорії громадян. На безплатну вторинну правову допомогу зазначені особи можуть претендувати за умови, якщо буде прийнято закон про державний бюджет, оскільки саме в ньому мають бути передбачені витрати на організацію такої допомоги.

Персональні дані під захист Омбудсмена 

Із 1 січня 2014 року набуде чинності Закон України від 3 липня 2013 року №383-VІІ, що скасовує порядок реєстрації баз персональних даних у Державній службі записів персональних даних (ГСЗПД). Натомість передбачено повідомлення про обробку персональних даних Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Власник персональних даних повідомляє Уповноваженому про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, протягом 30 робочих днів від дня початку такої обробки. У зв’язку з цим Мін’юст скасував свої накази, якими затверджувалися форма заяв про реєстрацію бази персональних даних, зразок свідоцтва про державну реєстрацію бази персональних даних, порядок особистого прийому громадян у ГСЗПД, порядок складання й подання запитів на публічну інформацію, розпорядником якої є ГСЗПД.

Іноземці вивчать українську до вступу у вузи 

Із січня 2014 року набуде чинності новий порядок, що встановлює особливості набору на навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства у вищі навчальні заклади України. 

Наприклад, цим порядком передбачено, що іноземець, який бажає вступити на навчання у вузи України, повинен мати документ про попередню освіту, отриману не раніше, ніж за 10 років до дати звернення із заявою щодо вступу в українські навчальні заклади. Винятком є вступ до аспірантури, докторантури або на післядипломне навчання. 

Важливою умовою зарахування іноземця на навчання у вуз є володіння ним мовою, якою здійснюватиметься навчання, на рівні, достатньому для засвоєння навчального матеріалу. Таке володіння мовою повинно бути підтверджено висновком приймальної комісії вузу. А приїхати до країни на навчання іноземець зможе тільки після позитивного висновку приймальної комісії вузу на підставі її запрошення.

Державні підприємства отримають уповноважених із боротьби з корупцією 

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України «Про питання попередження й виявлення корупції» №706 від 4 вересня 2013 року. Починаючи з нового року керівники міністерств, інших центральних і місцевих органів державної виконавчої влади повинні створити й забезпечити функціонування підрозділів із боротьби з корупцією, в тому числі й на підприємствах державної та комунальної форм власності. Ці підрозділи, зокрема, повинні забезпечити здійснення заходів щодо запобігання й виявлення корупції, контроль виконання законодавства стосовно врегулювання конфлікту інтересів, стежити за фактами невчасності подання декларації про майно, доходи, видатки і зобов’язання фінансового характеру (фінансові декларації), перевіряти такі декларації на вірогідність заповнення, виявляти в них арифметичні й логічні помилки. 

Антикорупційний підрозділ або уповноважена особа в разі виявлення на підприємстві фактів, що мають ознаки корупції, буде інформувати керівника підприємства й сповіщати про це правоохоронні органи. 

Положення щодо проведення перевірок декларацій набудуть чинності з 1 січня 2014 року. При цьому декларація повинна відображати не тільки доходи, а й видатки, розмір яких зменшено з 150 тисяч гривень до 80 тисяч. З огляду на те, що останнє положення набуде чинності з 1 січня 2014 року, в декларації за 2013 рік потрібно буде вказати покупки в розмірі від 150 тисяч гривень. Крім того, установлюється правило, за яким декларацію потрібно буде подавати не лише під час вступу й проходження державної служби, а й у разі її припинення. Збільшено також і перелік осіб, декларації яких підлягають розголосу. А члени родини, як і сам держслужбовець, будуть зобов’язані інформувати органи Міністерства доходів і зборів про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента.

Безперечно, це не всі нововведення, з якими ми зіштовхнемося наступного року. Уже нині відомо, що в органах державної влади допрацьовуються акти, якими планується, наприклад, увести підтвердження кваліфікації для водіїв (раз на п’ять років), розробити систему доплати за придбаний вітчизняний автомобіль і розпочати продаж палива, що містить біоетанол. Сподіватимемося, що нове правове регулювання нашого життя не виявиться гіршим, ніж попереднє.