2014 року рівень щомісячного грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців збільшиться вдвічі. Це пообіцяв міністр оборони України Павло Лебедєв, повідомляє прес-служба відомства. Це, мовляв, зробить військову службу більш привабливою на вітчизняному ринку праці. За словами міністра, особливий акцент — на грошовому утриманні контрактників. Крім матеріальної мотивації, особливу увагу буде приділено бойовій підготовці і комплексному соціальному захисту цієї категорії захисників Вітчизни за наймом.

Також планують класифікувати рівень професійної майстерності тих, хто підписав договір на службу в армії: за першим контрактом — 3 клас, за другим — 2 або 1 клас, за третім і наступними — майстер з відповідною грошовою надбавкою. До того ж з часом розмір грошових окладів за посадою і військовим званням пропонують зрівняти з окладами державних службовців.

Сьогодні вже 62,1% всіх посад рядового й сержантського складу у ЗС України укомплектовано військовослужбовцями за контрактом.

Водночас уряд має намір зменшити витрати на потреби оборони наступного року. Нагадаємо, у держбюджеті-2013 витрати на Міноборони було передбачено в розмірі 15,315 млрд. грн. 2014 року їх можуть скоротити на 4,9% — до 14,559 млрд. грн. З них за загальним фондом — 13,528 млрд. грн., за спеціальним — 1,031 млрд. грн. Про це зазначено в пояснювальній записці до законопроекту «Про Державний бюджет України на 2014 рік» №3000, оприлюдненому 19 грудня на сайті парламенту. Але при цьому фінансування складу центрального апарату Міноборони й Генштабу ЗСУ пропонують збільшити майже на 15 мільйонів гривень порівняно з нинішнім роком.

— Складно зрозуміти, де Міноборони збирається брати кошти на збільшення грошового забезпечення. Можливо, маються на увазі альтернативні джерела, наприклад, від продажу військових об’єктів. Але як свідчить практика, спецфонд не наповнюється так, як планують, — коментує «Голосу України» директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. — Можливо, ставку роблять на скорочення армії й відмову від призову на термінову службу. Але і цей процес має відбуватися цивілізовано, з виплатою відповідних компенсацій. Зрозуміло, що три чверті суми оборонного бюджету на 2014 рік піде на утримання особового складу. Тобто знову буде бюджет проїдання. При цьому проблемно створити адекватний соціальний пакет для контрактників, що може призвести до відтоку військових кадрів. Складно розраховувати й на планомірний процес переозброєння і на виконання відповідних держпрограм. До того ж військове відомство має великий борг перед підприємствами оборонно-промислового комплексу за виконані в 2012 році роботи.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.