На реалізацію представленого громадою бізнес-проекту підуть 100 тисяч гривень — головний приз від Посольства Королівства Нідерланди в Україні. Загалом у конкурсі брало участь понад 200 населених пунктів.

Ідеєю півсотні активістів села, в якому лише 280 мешканців, стало виробництво цукатів з гарбуза. За призові гроші планують придбати обладнання для їхнього виготовлення. Передусім — сушарки. Кажуть, коштів для старту вистачить. Цьогоріч збираються виготовити 120 кг гарбузових цукатів. Коли підуть продажі — розширюватимуться.

Реалізовувати свою продукцію маломиколаївці вирішили через Інтернет, на виставках і фестивалях. Спочатку на рівні громади, потім — області й країни, а далі — замахнутися на експорт за кордон.

За словами голови Миколаївської територіальної громади Віктора Одоєвцева, гарбуз — головна «родзинка» Маломиколаївки. Їх вирощують мало не на кожному городі. Тому місцеві жителі вирішили зробити гарбуз ще одним національним символом — як сало.

«Маломиколаївці показали всій Україні, що це реально — знайти креативну ідею, підготувати бізнес-план, представити проект на конкурсі й принести інвестиції у село. А це й додаткові надходження в місцевий бюджет, і нові робочі місця», — зазначив Віктор Одоєвцев.