Ще не встигла висохнути фарба на опублікованому Законі про Державний бюджет України на 2015 рік, як у парламенті вже заговорили про потребу вносити до нього зміни. Втім, про те, що тема бюджету плавно перейде з року минулого у рік прийдешній, говорили і керівники парламенту та уряду, очільники коаліції ще під час бюджетного процесу. І вже з лютого уряд і парламент мають намір серйозно підійти до ухвалення бюджетних змін.

Не все гаразд у партнерів

Тим часом голова фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді, координатор коаліції Юрій Луценко вважає «серйозним дзвінком» для коаліції те, що депутати з фракції «Батьківщина» не проголосували за бюджет. «Бюджет — одне з найважливіших політичних рішень, і якщо його не приймає вся фракція — це дзвінок про те, що не все гаразд у відносинах партнерів», — підкреслив Луценко. За його словами, багато депутатів прийняли рішення не голосувати за бюджет або утриматися не тому, що вони проти коаліції чи коаліційної угоди, а тому, що хотіли бачити формалізований на папері документ. Луценко зазначив, що у зв’язку з такими діями партнерів по коаліції «Народний фронт» звернувся до БПП з пропозицією про скликання ради коаліції, аби розглянути це питання. Перед Різдвом Луценко в інтерв’ю «Українським новинам» анонсував проведення зборів Коаліції парламентських фракцій 7—9 січня «для обговорення питань усередині коаліції, зокрема, що стосуються прийняття державного бюджету та питань Регламентного комітету — чи залишити посаду голови Регламентного комітету для коаліції, чи віддати її опозиції. Однак коли верстався номер, повідомлень про проведення зборів коаліції не надходило.

Ляшко знову готує вила

Застерігає від того, щоб у законі про держбюджет-2015 не «спливли» деякі одіозні норми, які обіцяли прибрати, і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Парламентарій нагадав, що перед ухваленням бюджету на раді коаліції саме за наполяганням фракції Радикальної партії було прийнято рішення про залишення у 2015 році зарплат депутатів на рівні 2014 року — не більше п’яти тисяч гривень на місяць. Також були обмежені зарплати прокурорів, суддів, держслужбовців на рівні п’яти мінімальних зарплат (трохи більше шести тисяч гривень) і прийнято рішення про скорочення на п’ять тисяч (із 20 до 15) працівників прокуратури і на 20 тисяч (із 172 до 152) співробітників міліції, скасовано і 10-місячну вихідну допомогу держслужбовцям, яких скорочують. «Якщо в опублікованому варіанті бюджету на 2015 рік ці норми зникли — це справжня фальсифікація! — категорично заявив Ляшко на офіційному сайті Радикальної партії. — Вимагатиму розслідування і притягнення до відповідальності тих, хто це зробив. А також внесення змін до бюджету вже на першому пленарному тижні, який почнеться з 13 січня».

До демократії «через коліно»

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко на своєму блозі в «Українській правді» заявив, що «парламент знову зламали через коліно», і депутати натиснули «за» документ, який в очі не бачили. «У підсумку, станом на 6 січня досі не відомо, що з себе являє бюджет України».