Міністр соціальної політики Павло Розенко, коментуючи соціальну політику уряду, повідомив, що підвищення соціальних стандартів, передусім мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, має відбутися з 1 грудня 2015 року. І хоч збільшити ці стандарти планується лише на 13 відсотків, та урядовець переконаний, що в нинішньому економічному стані це ще навіть оптимістичний сценарій.
Кажучи про реформування системи пільг, П. Розенко підкреслив, що уряд не ставив собі завдання щось обрізати, ліквідувати чи механічно скоротити. «В Коаліційній угоді прописано, що реформування системи пільг відбуватиметься за трьома напрямами: скорочення неефективних пільг, які були в чинному законодавстві, але ніколи впродовж 24 років незалежності не працювали; адресність надання пільг; посилення соціальної справедливості при наданні пільг», — сказав він. Зокрема, більшості пільговикам, які мають право на пільгу на житлово-комунальні послуги, вона буде встановлюватися залежно від доходів родини. «Більше не буде такого, що забезпечена родина платитиме 25 чи 75 відсотків комунальних послуг. Якщо людина бідна, то вона зможе отримати допомогу від держави, але якщо держава забезпечує людині високий рівень соціального захисту через високу пенсію чи заробітну плату, то вона таку пільгу не матиме», — пояснив міністр.
Коментуючи ситуацію щодо скасування пільгового проїзду в громадському транспорті для певної категорії громадян, П. Розенко сказав: «Верховною Радою України прийнято рішення, що пільговий проїзд для певної категорії громадян призупиниться з 1 червня. Проте надається можливість місцевим органам влади там, де, наприклад, є проблема перевезення школярів, на свій розсуд визначати потребу в пільговому проїзді на громадському транспорті. Це вже буде рішення місцевих органів влади», — повідомив міністр. Водночас міністр зауважив, що пільговий проїзд у транспорті буде збережено для деяких категорій осіб, зокрема, для інвалідів І та ІІ груп, дітей-сиріт, учасників бойових дій.
А загалом філософія реформування соціальної сфери передбачає поступовий перехід від надання пільг до адресної допомоги тим, хто її потребує.