Цей єдиний фотооригінал досі зберігався у фондах Літературно-меморіального музею Івана Франка і ніколи не експонувався. На честь 150-річчя з дня народження поетеси його вперше виставили на огляд.

Як розповів директор музею Богдан Тихолоз, навіть дослідники-лесезнавці ніколи не тримали цю фотографію в руках. Світлину зроблено у 1901 році у Чернівцях в ательє відомого буковинського фотографа Яна Кржановського і подаровано Ользі Кобилянській. Поетесі тоді було 30 років.

Та найбільшу таємницю приховував автограф на звороті, на якому написано такі слова: «Цвіт папороті можна дістати тілько переживши найстрашнішу ніч».

«Місце і дата розповідають історію, в якій прихована драма. І навіть не одна. В унікальній історії цієї світлини сплелися два трагічні кохання і одна дивовижна дружба. І одне незабутнє літо. Таке, яке буває лише раз у житті», — розповів Богдан Тихолоз.

Про історію унікальної фотографії і цей період життя Лесі Українки під час відкриття виставки розповіла доцент кафедри української літератури Ростислава Чопик. До розповіді про поетесу також долучилася з допомогою відеозв’язку дослідниця біографії Лесі Українки з Нью-Йорка Тамара Скрипка, завдяки експертизі якої світлина отримала фахове наукове пояснення.

На знімку: під час відкриття виставки.

Фото прес-служби ЛОДА.