Вакцина надійшла до обласного центру.

Те, що вакцина від ковіду зможе переламати ситуацію з пандемією і зберегти життя та здоров’я тисяч людей, мало в кого викликає сумнів. Але на запитання, чи готові вакцинуватись, ствердно відповідають далеко не всі українці. І навіть лікарі, котрі найбільше потерпають від ризику підхопити хворобу, сумніваються.

Чому так сталось, що після довгого і напруженого очікування вакцини тепер їй раді не всі? Що можна протиставити чуткам і побоюванням?

Обговорювати не захотіли

На Хмельниччині ця тема активно обговорюється всіма. Долучились до дискусії й місцеві політики та представники влади. Вірніше, намагались долучитись, але не вийшло.

У середині лютого голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк підписала розпорядження про скликання позачергової сесії. Ініціатором стала фракція «Європейська солідарність». Як пояснила її голова Аліна Коваль, ще на початку місяця вона надіслала голові ОДА запит щодо проведення вакцинації від COVID в області, але за два тижні так і не отримала відповіді. Тому фракція вирішила ініціювати позачергову сесію, щоб отримати повну інформацію. Ініціативу підтримали 25 депутатів із чотирьох фракцій. Вони хотіли знати, скільки медичних бригад буде задіяно, яка саме вакцина використовуватиметься і як доставлятиметься на місця.

Але пленарне засідання так і не відбулось, бо вже за кілька днів Віолета Лабазюк видала нове розпорядження, яким скасувала попереднє. А причина — нове звернення, яке надійшло від тієї ж фракції і в якому просили відмовитись від сесії.

Сама фракція згодом заявила, що засідання було навмисно зірвано через те, що обласна влада була не готова звітувати з цієї проблеми, а сесія не відбулася через відсутність кворуму, бо засіданням знехтували кілька політичних сил, зокрема і провладна фракція «Слуги народу».

Важко сказати, які підкилимні ігри відбувались у той момент. Але те, що вся область не почула простих і зрозумілих відповідей на запитання щодо вакцинації, насторожило. Хоча в ОДА і зробили спробу заспокоїти людей, повідомивши, що область готова до цієї роботи: визначено терміни й осіб, котрі робитимуть щеплення. На той час уже було складено список тих, хто потрапить у першу та другу хвилю вакцинації. Заступник голови ОДА Володимир Юр’єв назвав цифру: в області готові вакцинуватися 16119 людей, з них у першій хвилі — 4926.

На своїй сторінці у Фейсбуці на ці події відреагував і голова ОДА Сергій Гамалій: «Вважаю, що набагато важливішими за нескінченні обговорення є питання ефективної роботи закладів охорони здоров’я... Маючи питання, які вимагають негайного вирішення, нас раптово повідомляють про скликання позачергового пленарного засідання, де збираються обговорювати те, що вже й так давно було обговорено на комісіях та в прямих етерах у ЗМІ, а саме заходи щодо організації підготовки Хмельницької області до вакцинації населення від COVID-19. Так, вакцинація дуже важлива, і їй приділяється максимум уваги, і не в авральному порядку, а планово».

Що знали — те й казали

Справді, обласна влада весь час намагалась повідомляти про те, яка ситуація зі станом захворюваності, що робиться для подолання пандемії тощо. Але не можна сказати більше, ніж знаєш сам. Про що могло звітувати перед депутатами обласне керівництво, не знаючи, яка вакцина і коли прибуде в Україну?

Лише після того, як уся країна довідалась про індійську поставку, Сергій Гамалій зміг повідомити, що і Хмельниччина нарешті має вакцину від COVID-19:

— 18300 доз вакцини від COVID-19 виробництва Oxford/AstraZeneca (Covi-shield) уже прибули на обласну базу спецмедпостачання. Цієї кількості достатньо, щоб щепити 9150 осіб. Нагадаємо, що ця вакцина розроблена Окс-фордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Її схвалено ВООЗ та вже використовують у Великій Британії, Європейському Союзі та Індії.

Повідомлення важливе. Але, на жаль, у ньому все одно немає саме тих даних, на які очікують усі: що це за вакцина, чому саме вона, які і звідки будуть наступні партії?

Поки в людей немає точної відповіді, залишається підозра, що діється щось не те. А відтак упередження і навіть страх до щеплення не подолані.

За кілька днів до прибуття в область вакцини заступник Хмельницького міського голови Роман Примуш сказав, що на вакцинацію погодилися приблизно 180 хмельницьких медиків із 377, тобто менш як половина.

Чому? Якщо препарату не довіряють лікарі, то що говорити про пацієнтів?

Шукаючи відповідь на це запитання, варто розпочати хоча б із того, що сумніви закладено в самій назві. Влада вперто називає вакцину Oxford/AstraZeneca, але всі знають, що прибув індійський Covishield. Стосовно останнього Інтернетом швидко поширились повідомлення, що це лише ліцензійний продукт, який може відрізнятись від оригіналу. Хтось стверджує, що він призначений лише для країн третього світу і не використовується ніде в Європі. Дехто припускає, що це зовсім і не вакцина, а сироватка. Комусь не дає спокою те, що начебто програма Covi-shield була розрахована як гуманітарна підтримка найбідніших країн, але ніяк не для України. А відтак: чи платили ми за неї?..

Наскільки ці твердження і припущення відповідають дійсності, сказати важко, бо ми так нічого й не знаємо. А немає інформації — немає впевненості в тому, що саме цей препарат є безпечним і дієвим.

На який ефект очікуємо?

Сам вірус поставив перед людством такі складні запитання, що на них ще не скоро знайдуть відповіді. Але виходить так, що туману додають ще й влада, уряд, які так і не зуміли спрацювати оперативно, чітко й надійно у критичній ситуації.

Не будемо повертатись до хронології обіцянок і повідомлень, які звучали протягом року. Ось тільки деякі з них. Нам обіцяли поставки вакцини Pfizer та китайської Sinovac Biotech, казали про укладені договори і мільйонні партії. Але прийшов Covishield.

Потім перші партії «якоїсь» вакцини мали прибути в область 15 лютого, потім — 22, і нарешті з’явились 25.

Ще на початку лютого в області повідомили що щеплення проводитимуть працівники 26 мобільних бригад та центрів первинної медико-санітарної допомоги. Кожна вакцинуватиме до ста пацієнтів на день.

Але ось вакцина вже є. І що? Нагадаємо, одна бригада готова провакцинувати до трьох десятків лікарів. Поки що це все.

І на цю роботу пішов майже рік підготовки.

Якщо збережуться такі темпи, то лише для вакцинації медпрацівників краю знадобиться майже рік. І це не проблема одного регіону, а всієї країни.

Щоправда, справа може пришвидшитись із певної причини. Бо ще на початку лютого в департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА повідомили, що далеко не всі дали згоду на вакцинацію. Із тих, хто потрапив у першу хвилю, погодились лише 4926 осіб, або 44 відсотки від загального числа. Із 6,5 тисячі лікарів, що працюють у стаціонарах, готові були вакцинуватись лише 2,6 тисячі, а із 776 працівників екстреної медичної допомоги — тільки 147.

За тією ж інформацією, дуже обережно ставляться до щеплення й ті, хто потрапив у другу хвилю вакцинації. Із 67435 осіб, які мають право на неї, тоді погодились 16119.

З такими настроями і темпами не тільки область, а й уся країна крокуватиме до колективного імунітету навіть не місяці, а роки. І поки ми тупцюватимемо, вірус отримує шанс множитись, мутувати, набувати дедалі небезпечніших і агресивних форм. І претензій до нього не висунеш ані на сесіях обласних рад, ані у зверненнях до уряду, ані у будь-якій іншій формі.

Хмельницький.

Фото Хмельницької ОДА.