Учора в Житомирській області через спалах COVID-19 почали діяти обмеження «червоної зони». Раніше Івано-Франківській та Чернівецькій областям було надано найвищий рівень епідеміологічної небезпеки.

На час дії «червоної зони» в регіоні обмежено транспортне сполучення. Припинено маршрути автобусного, залізничного, авіаційного сполучення. Міський громадський транспорт працює в режимі спецпропусків. Крім того, діє заборона на масові заходи, роботу культурних і розважальних закладів, закладів сфери краси, спорту й побутових послуг. Заборонена робота непродовольчих магазинів, ринків, ТРЦ, закладів громадського харчування. Освітні заклади перейшли на віддалений формат навчання.

В Україні спостерігається зростання захворюваності на коронавірус. І це може бути пов’язано з мутаціями COVID. Таку думку в телеефірі одного з каналів висловив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайло Радуцький. Народний депутат вважає, що Україна виходить на чергову хвилю пандемії, і вакцинація — єдиний спосіб побороти негативну тенденцію.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що клінічна картина в пацієнтів із COVID-19 останнім часом змінилася. «Це означає, що кореляція між лабораторними аналізами й клінічним станом людини не така, як була раніше. Якщо раніше в людини, котра перебувала в реанімації, ми бачили й високі цифри цього реактивного білка й інших показників, то тепер рівень може бути низький, але водночас стан пацієнта досить важкий», — пояснив він.

За словами глави МОЗ, вірус мутує, і велика проблема в тому, що за перших симптомів вчасно не звертаються до фахівців, а через тиждень, на 10-й день перебігу хвороби, таких пацієнтів у важкому стані з низькою сатурацією й киснезалежністю госпіталізують...