Відповідальності не лише за розвиток самих території, а й за людей, які тобі довіряють і очікують на розв’язання своїх проблем.

«Під час передвиборчої кампанії я побував майже в усіх населених пунктах, які ввійшли до складу Рівнянської ОТГ, зустрівся з людьми, які озвучували проблемні питання своїх громад. Розумів, працювати потрібно буде багато, — розповів голова ОТГ. — Найбільше жителів усіх територій турбує доля навчальних закладів, усі хочуть зберегти школи, дитячі садки, ФАПи, будинки культури... Тож розвиток інфраструктури можливий лише після забезпечення основних потреб закладів соціальної сфери. При цьому не варто забувати, що в сільський бюджет повертається лише 60 відсотків ПДФО, тому потрібно залучати інвестиції, грантові кошти, налагоджувати співпрацю з неурядовими міжнародними організаціями».

Професійне кредо. Забезпечення рівного доступу жителів усіх сіл громади до отримання адміністративних та інших послуг.

Головне завдання: розробити стратегію об’єднаної громади, де кожен населений пункт матиме свій напрямок розвитку, кожна ніша має бути заповнена.

Крім того, зауважує сільський голова, є низка першочергових проблем, що потребують вирішення вже сьогодні. На території Іванівської сільради це питання водопостачання, бо завершується будівництво сільської медичної амбулаторії.

Оптимально є буріння окремої свердловини.

У Семенастівській сільраді необхідно вирішити долю приміщення школи, яке використовується не в повній мірі. Нині там діє лише один клас початкової школи, де дітям викладає вчителька, яка приїздить з Новоукраїнки. Турбує якість дорожнього сполучення Рівне — Семенасте, через Приют.

У Малопомічнянській сільраді потребують ремонту клубне приміщення, автобусні зупинки тощо.

А жителі Малотимошівської сільради нарікають на великоваговий транспорт, який курсує територією громади і не лише розбиває дороги, а й завдає шкоди будинкам, розташованим обабіч дороги. У будівлях навіть з’являються тріщини.

Частково ці питання мають місце і на території Комишуватської сільради, де з залученням представників соціально відповідального бізнесу, інвестицій потрібно працювати над подальшим розвитком інфраструктури населених пунктів, ремонтувати дороги, які сполучають з центром ОТГ.

Обличчям громади має стати адміністративний центр — Рівне. Необхідно відновити роботу рентгенологічного кабінету, оновити систему водопостачання медичного закладу. На території села необхідно встановити сміттєві баки, організувати централізоване вивезення побутових відходів, зміцнити матеріально-технічну базу комунального підприємства, яке й займатиметься благоустроєм. Нарешті необхідно завершити облаштування освітлення вулиць від 4-КТП. Проектна документація вже виготовлена, справа лише за придбанням вуличних світильників та підключенням. На завершальному етапі і проект підключення до водопостачання від свердловини, переданої в комунальну власність СТОВ «Колос».

Необхідно продовжувати вирішувати питання, пов’язані з ремонтом дороги міжрайонного значення в напрямку Бобринця.

У громаді сподіваються на часткове вирішення питань благоустрою за рахунок інвестиційних коштів. Зокрема, завдяки участі в проектах Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та інших.

Головне сьогодні — не втратити наявних здобутків і поступово входити в новий цикл розвитку об’єднаної територіальної громади, вважає її лідер.

«Колись Рівне було районним центром. Тут була мережа освітніх закладів, чимало промислових об’єктів...

Нині громада знову стала більшою, більшими стали і проблеми. Ми не повинні втратити те, що маємо, та, водночас, використовувати нові перспективи розвитку, які в нас з’явилися», — зауважує Олександр Пєшехонов. І з ним важко не погодитись.

Довідково

Олександр Пєшехонов народився в с. Рівне Новоукраїнського району Кіровоградської області. Розпочинав трудову діяльність на посаді головного бухгалтера Шишкинської сільської ради. Працював заступником начальника управління — начальником відділу видатків та обслуговування розпорядників коштів та інших клієнтів управління Державної казначейської служби України у Новоукраїнському районі. Перед обранням обіймав посаду керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету Рівнянської сільської ради.

Фото надано автором.