ОЛЦ може припинити свою діяльність через відмову МОЗ України підписати структуру, штатний розпис та кошторис на 2021 рік.

Рішення про відмову заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка підписати документи в міністерстві обґрунтовують тим, що подати їх на підпис може лише Олександр Зарицький, якого призначили виконувачем обов’язків генерального директора ОЛЦ наказом МОЗ України від 19.10.2020 № 2361 «Про приведення у відповідність до законодавства посад керівників лабораторних центрів, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України» (зі змінами).

Проте в обласному лабораторному центрі наголошують, що накази МОЗ про призначення Олександра Зарицького на посаду директора установи, яка не є вакантною, визнані неправомірними Мін’юстом і були скасовані. Чинним керівником ОЛЦ залишається Зіновій Парамонов, а не Олександр Зарицький, який не має права підписувати організаційно-розпорядчі та фінансові документи установи.

Відтак трудовий колектив ОЛЦ оприлюднив відкрите звернення до Президента і Прем’єр-міністра України, керівництва ВООЗ, народних депутатів, органів місцевої влади та правоохоронних структур з проханням втрутитися в ситуацію і не допустити знищення установи, діяльність якої спрямована на боротьбу з епідемією COVID-19 у Житомирській області та на захист населення від небезпечної інфекції.

У зверненні зазначається, що нині заклад не має змоги провести оплату за спожиті енергоносії та воду, не може придбати витратні матеріали для лабораторій та виплачувати заробітну плату співробітникам.

Крім припинення проведення вірусологічних досліджень, у разі зупинки роботи ОЛЦ не функціонуватиме електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями, зупиниться проведення протиепідемічних заходів на території області, а також припиняться епідеміологічні розслідування щодо професійних захворювань на COVID-19 серед медичних працівників.

Стурбованість ситуацією навколо ОЛЦ також висловили в Житомирській облдержадміністрації. «Центр підпорядковується безпосередньо Міністерству охорони здоров’я, і ані департамент охорони здоров’я, ані облдержадміністрація безпосередньо не можуть втрутитися в цю ситуацію», — зазначив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Сергій Березовський.

Утім, 22 лютого під час щотижневого підсумкового брифінгу щодо ситуації із захворюванням на коронавірусну хворобу в Житомирській області перша заступниця голови ОДА Наталія Остапченко запевнила, що ОЛЦ не припинятиме своєї діяльності. «Ми поділяємо стурбованість усіх наших жителів ситуацією, яка склалася в лабораторному центрі. Одразу хочу всіх заспокоїти: ніколи лабораторний центр не буде закрито, незважаючи на те, погоджений у них зараз кошторис чи ні. Лабораторний центр належить безпосередньо до МОЗ і є його структурним підрозділом. Я сподіваюся, що вони знайдуть порозуміння і погодять кошторис. Але це жодним чином не має турбувати наших жителів. Робота лабораторного центру здійснюватиметься обов’язково за будь-яких обставин», — повідомила Наталія Остапченко.

Тим часом колектив ОЛЦ готовий до рішучих дій, якщо звернення до керівництва держави, органів місцевої влади і правоохоронних структур виявляться безрезультатними. «Якщо роботодавець не задовольнить наші вимоги, ми діятимемо згідно із законодавством про страйки», — заявив заступник директора Житомирського ОЛЦ Юрій Лутай.

Житомирська область.