Те, що жінки дедалі частіше надягають військову форму, в наш час уже нікого не дивує. Нарівні з чоловіками вони виконують нелегкі обов’язки. До важких випробувань у професійному житті готуються і дівчата-курсанти Національної академії Держприкордонслужби. Але при цьому їм вдається залишатися ще й ніжними, романтичними та спраглими до пізнання всього нового. Інакше і не скажеш про Вікторію Ганабу (на знімку). Дівчина зуміла стати інтелектуальною зіркою і встановити в академії своєрідний рекорд, прочитавши протягом року сто книжок. Таких спраглих до читання молодих людей зустрінеш не так часто. А тим паче в середовищі тих, чиє життя підпорядковане чіткому військовому розпорядку.

— Це був своєрідний виклик для самої себе, а чи зможу віднайти час у щільному графіку навчання та повсякденних справ. І от завдання виконано — омріяна сотня і навіть з невеликим хвостиком є, — розповіла дівчина. — Звичайно, у читанні головне не кількість, а якість, зміст прочитаного. І цей мій досвід — не просто досягнуте омріяне число. Результати цього особистого експерименту виявилися для мене значно більшими.

Насамперед Вікторія привідкрила для себе великий світ літератури, познайомившись із творчістю багатьох письменників, про яких ще рік тому нічого не знала. А при цьому не витратила, а знайшла час, бо навчилася краще планувати його.

Зрозуміла, що посилання на те, що не можеш щось зробити саме через брак часу, це лише відмовка. Головне — було б бажання, і тоді встигнеш впоратися з усім.

— А ще я вкотре переконалася, що самореалізація, яскравість життя й активність — це справа рук самої людини, — робить головний висновок дівчина.

Окрім всього, захоплення читанням надихнуло її на нові справи. Наприклад, у соцмережі вона створила сторінку «Книжкова шафа». Там не тільки ділиться своїми враженнями від прочитаних творів, а й спілкується з такими ж любителями читання. Кожен радить, що прочитати, пропонує до уваги свої улюблені твори. Свій список склала і Вікторія. З книг, прочитаних за рік, найбільше вразили «Адвокат диявола» Е. Неймана, «Чума» А. Камю, «Сліпота» Ж. Сарамаго, «Великий Гетсбі» С. Фіцджеральда, «Парфумер» П. Зюскінда, «Розмальована вуаль» С. Моема, «Квіти для Елджернона» Д. Кіза та «Вбити Пересмішника» Г. Лі. Все це — літературна класика. Але в тому й виявляється безмежний світ книги, що не тільки кожне покоління, а й кожен читач щоразу відкриває його для себе по-новому.

— Твори доволі різні, але кожна книга викликала емоції, змусила радіти, переживати, співчувати, — поділилася враженнями Вікторія. — Після прочитання деяких, як-то «Вбити Пересмішника», я навіть знайшла для себе декілька науково-популярних статей з історії США та історії діяльності ку-клукс-клану.

Звичайно, на першій сотні книг майбутня прикордонниця не зупиняється, бо любов до читання — то на все життя. Цьогоріч поставила перед собою нове завдання, яке вже не обмежується просто цифрою. Дівчина хоче прочитати більше відомих творів зарубіжної класики. Але що більше читає, то краще розуміє, що світ книги — безмежний. І кожна нова тільки розширяє кордони пізнання.

Хмельницький.

Фото з архіву Вікторії Ганаби.