Нинішній рік розпочався для зразкового фольклорного ансамблю «Кирниченька» з приємних новин. Його вихованка Поліна Тернинко (на знімку) із села Ільниця стала президентською стипендіаткою в сфері музичного мистецтва. Відповідний указ Президент підписав 19 січня.

Мабуть, ця місцина на правому березі річки Боржави — села Білки, Осій та Ільниця — джерело співочих талантів. Адже саме тут народилися відомі співаки — народні артисти України Іван Попович та Степан Гіга. Тут рясно ясніють юні таланти, творча стежина яких також виведе їх на велику сцену. Ми впевнені, що до цієї когорти належатиме й Поліна Тернинко.

Творчість цього колективу палахкотить на небосхилі культури Закарпаття майже чотири десятиліття. Керівницею ансамблю є колоритна й драйвова Едіта Токар-Канчій. «Кирниця» — це джерело. Власне, цей колектив — джерело й оберіг місцевих звичаїв і пісень.

Іршавщина здавна славиться талантами. Поруч, у селі Довге, незабутній Михайло Машкін у 1955 році створив пісню «Верховино, мати моя!», якій судилося стати своєрідним духовним гімном закарпатців. Тут і тепер працює чимало колективів, які славлять цей дивовижний край гір і долин...

У розмові з Едітою Василівною відчуваєш, що вона любить своїх вихованців: «У мене всі діти козирні!». Вона — жінка-емоція, жінка-енергетика. Саме тим і заряджає учасників ансамблю. Про Поліну не без гордості мовить: «Я їй давно казала, що вона — артистка. Запропонувала щось таке цікавеньке творити. Ось її належно та заслужено й оцінили». І лагідно додає: «Молодчинка — моя донечка».

Як розповіла керівниця «Кирниченьки», Полінка займається у цьому ансамблі вже майже десять років. Вона виборювала і Гран-прі, і призові місця на різноманітних конкурсах у Болгарії, Італії, Франції, а також у Києві, Івано-Франківську, Хмельницькому, Миколаєві...

Едіта Василівна каже: «Коли її привели до мене, то одразу зрозуміла, що Полінка така азартна й ефектна». Нині дівчина навчається на історичному факультеті Ужгородського національного університету. Хоча й обрала собі інший фах, але мистецтво не полишає. Хто знає, можливо, з виром музики пов’яже своє життя. А для цього має і талант, і грацію, і дуже хороший досвід за плечима.

Керівниця колективу обожнює своїх вихованців: «Бачили б ви, як вони в мене піклуються один про одного, коли їдемо на якісь конкурси!».

Робота з талановитими дітьми в «Кирниченьці» не припиняється. Вихованка цього ансамблю Рената Жідов із села Чорний Потік готується взяти участь у міжнародному конкурсі, що відбуватиметься у Данії.

Тож хай щастить і Поліні, і Ренаті, і кожному обдарованому учаснику «Кирниченьки»!..

Іршава
Закарпатської області.

Фото Івана Кополовця.