На знімку: на фестивалі борщ за давнім рецептом готували оглядач газети «Голос України» Світлана Чорна та кулінарний експерт Євген Клопотенко.

На онлайн-фестивалі, що відбувся на Кіностудії Довженка і транслювався на ютуб-каналі, готували найпопулярнішу національну страву з квашеним буряком і квашеною капустою, з бичками, квасолею, галушками, грибами, кукурудзою, грушами, свіжими та копченими реберцями, солодким і гірким перцем, журавлиною, калиною, яблуками, з додаванням перваку. Своїми рецептами дивували співачка Марія Бурмака (Харківська область), психолог Оксана Хмілевська (Волинь), етнограф Валерія Левківська (Запоріжжя), співробітник музею Олена Громова (Тернопілля), топ-менеджер Тетяна Жукова (Полтавщина).

«Сьогоднішня подія надзвичайно важлива в сенсі просування борщу до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Нам такі події важливо показувати у світі, бо борщі у нас справді унікальні. Вони українські, вони робляться в 25 регіонах України», — наголосив під час фестивалю міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Захід відбувся у рамках підготовки номінаційного досьє для внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ще на початку жовтня минулого року експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при

Міністерстві культури та інформаційної політики рекомендувала відомству внести до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини український борщ, на який як на свою національну страву претендує сусідня держава і який останнім часом є не лише гастрономічним символом, а й елементом політичних маніпуляцій.

«Борщ — українська страва. Це знаємо ми та розуміє дедалі більше іноземців, про що свідчать рейтинги авторитетних міжнародних медіа, — зазначає Олександр Ткаченко. — А для адептів сумнівних теорій в інформаційному полі готуємо залізний аргумент — подачу українського борщу до ЮНЕСКО».

«Цей Фестиваль борщу — тільки початок нашого глобального проекту з популяризації цієї видатної української страви, — каже голова ГО «Інститут культури України», кулінарний експерт, шеф-кухар Євген Клопотенко. — Завдяки спільним зусиллям нашої команди, Міністерства культури та інформаційної політики про український борщ написало вже понад 100 провідних видань світу. Але я хочу, щоб ми цінували його і всередині країни, щоб в Україні з’являлися Борщові вулиці та пам’ятники борщу, щоб у нас був День борщу та ТБ-шоу про борщ».

Представники Книги рекордів України, присутні на заході, зафіксували рекорд у категорії «Культура та масові заходи» в номінації «Одночасне приготування представниками з 25 регіонів України традиційних українських борщів».

«Наші національні страви — надбання, які маємо захищати, бо це частина нашої історичної спадщини, нарівні з традиціями і звичаями. Все це разом і допомагає сформувати унікальну національну ідентичність кожного народу», — каже Олександр Ткаченко.

Фото Наталії ЯРЕМЕНКО.