Спроба ліквідації спортшколи викликала спалах обурення у Херсоні
Чергова спроба знищення навчального закладу під приводом його «оптимізації» викликала спалах обурення у спортсменів Херсона. Президія обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» ухвалила рішення заради економії коштів об’єднати свої міську та комплексну ДЮСШ, де загалом понад чотириста хлопців і дівчат займалися веслуванням, важкою атлетикою та боротьбою. Колективам шкіл пообіцяли, що скоротять лише частину управлінців, а тренерів не чіпатимуть. Однак під ці заспокійливі заяви звільнили чи не найавторитетнішого тренера з важкої атлетики, майстра спорту міжнародного класу, бронзового призера Універсіади в Китаї Дар’ю Гончарову, звинувативши її... у профнепридатності.
«Реформа», проти якої виступила навіть місцева влада, так обурила самих членів товариства, що члени її ради скликали окреме засідання. І на ньому змінили керівництво ради, обравши новим головою ХОО ФСТ «Україна» тренера з важкої атлетики Сергія Сухорукова. Першим своїм рішенням оновлена рада скасувала попередню ухвалу про ліквідацію міської ДЮСШ. Повернулася на роботу і Дар’я Гончарова, довівши незаконність свого звільнення в суді.
— Обидві спортивні школи зараз працюють у звичайному режимі, діти тренуються на своїх базах, але штучно створених проблем ще вистачає. Приміром, виплатити зарплату викладачам — проблема, оскільки попереднє керівництво затягує повернення електронних ключів для розпорядження банківськими рахунками тощо, — розповів кореспонденту «Голосу України» новий голова ради обласної організації ФСТ «Україна» Сергій Сухоруков.
— Рішення ради про відновлення роботи двох шкіл можна тільки вітати. Ми з самого початку виступали проти зменшення кількості ДЮСШ та злиття навчальних закладів, що ускладнило б управління ними, — коментує начальник управління молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Олег Кравець. — За великим рахунком, на Херсонщині треба створювати нові спортшколи, а не ліквідовувати вже існуючі. 47 ДЮСШ різного профілю для регіону з населенням понад мільйон вочевидь недостатньо.
Треба додати, що конфлікти на кшталт того, який «вибухнув» у місцевому осередку ФСТ «Україна», мають у своєму підґрунті не чиїсь керівні амбіції, а радше різні погляди на проблеми виживання. У товариства нині недостатньо грошей на утримання інфраструктури, успадкованої ще від Союзу. Вкрай занедбаними, зокрема, є стадіони «Спартак» (належить «Україні») та «Кристал». А це найбільші спортивні об’єкти такого призначення в центрі міста!
Грошей на утримання та розвиток спортивних шкіл, які надходять з Фонду соцстраху, також вистачає далеко не на все. От і викручуються спортивні функціонери, як той швець із старою та дірявою свитою: тут шматочок відрізав і в іншому місці дірку залатав. Однак треба не по живому!
 
Херсон.
Факт
Торік на поточні й капітальні ремонти 1417 спортивних майданчиків, 345 футбольних полів та 37 стадіонів Херсонщини припало «аж» 2 мільйони 187 тисяч гривень бюджетних коштів та фінансування з усіх інших джерел.