У центрі села Війтівка Бершадського району на Вінниччині вперше вшанували генія українського народу Тараса Шевченка біля встановленого на його честь пам’ятника. Ініціатором створення скульптури став місцевий підприємець, патріот, колишній депутат Вінницької облради Володимир Зарічанський. Він фінансував і виконання робіт. Над скульптурним зображенням працював народний художник України Сейфаддін Гурбанов. Допомагали встановлювати пам’ятник В’ячеслав Суржавк, Владислав Фернега, Ілля Карасюк, Ніна Мордух, Ярослав Пшенишний, Іван Теслюк, Володимир Дзюбенко, Вадим Бондар.

За словами Володимира Зарічанського, тепер у селі є місце, куди хочеться приходити, аби згадати мудре Шевченкове слово, відзначає наш власкор Віктор СКРИПНИК.

***

У Луцьку, аби відзначити 207-му річницю від дня народження видатного сина України, до пам’ятника Тарасу прийшли кілька сотень шанувальників його творчості та патріотів. У руках багатьох — традиційно твори Кобзаря, його портрети.

У виконанні учасників заходу звучали вірші поета. На завершення врочистостей хор Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського виконав пісню Данила Крижанівського на слова Тараса Шевченка «Реве і стогне Дніпр широкий». Її, як і гімн України, співав увесь майдан. Голосно і натхненно, пересвідчився наш власкор Микола ЯКИМЕНКО.

***
Військовослужбовці окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, які беруть участь в ООС, спільно із представниками силових структур гарнізону долучились до урочистого мітингу на вшанування пам’яті Тараса Шевченка в Маріуполі на Донеччині. Учасники заходу наголошували на важливості поезії українського генія і за його життя, і в сучасній Україні. Як годиться, до пам’ятника Тарасові лягли живі квіти, повідомляє наш власкор Владислав ЛЕОШКО.

***

А от на Прикарпатті вирішили щороку на вшанування пам’яті Шевченка прокладати нові авто-шляхи. З такою ініціативою виступила Служба автомобільних доріг Івано-Франківської області, інформує наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

«Таку традицію пошанування Кобзаря продовжимо. Адже ремонти тривають на всіх напрямках області, і в кожному населеному пункті Прикарпаття є пам’ятники Тарасові Шевченку (на знімку). Це нагода згадати слова пророка про минуле й сьогодення, і навіть майбуття», — наголосив начальник служби Василь Буджак.

Фото автора.