У межах міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід», ініційованої командувачем Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим, медикам Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, що у Харкові, передано два потужні мікроскопи для надання спеціалізованої допомоги пацієнтам отоларингологічного відділення.

Обидва мікроскопи виготовлені в Німеччині, мають потужну оптику Zeiss, яка може впоратися з будь-якими завданнями під час оперування, та спеціалізовану вмонтовану відеокамеру Panasonic для запису та передачі чіткого зображення на монітор.

— Це обладнання значно підсилить нашу технічну базу. Нині мікроскопи вводять в експлуатацію і вже найближчими днями їх використовуватимуть за призначенням — вони допомагатимуть лікувати пацієнтів з офтальмологічними чи ЛОР-пораненнями і хворобами, — розповів начальник отоларингологічного відділення Військово-медичного клінічного центру Північного регіону полковник медичної служби Дмитро Горолюк.

Військовий лікувальний заклад у Харкові має понад сторічну історію. Харківські військові медики надають допомогу пораненим воїнам з перших днів збройної агресії РФ проти України. Нині медцентр можна назвати фронтовим госпіталем, досвід якого переймають військові лікарі по всьому світі.

— За час роботи стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід» до більш як 35 українських медичних закладів, переважна більшість яких розташовані поблизу лінії розмежування на Донбасі, доправлено майже 74 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення на суму майже 25,5 мільйона гривень. Військово-медичний клінічний центр Північного регіону укомплектований і забезпечений усім необхідним для лікування пацієнтів. Тим не менш, ми намагаємося збільшити кількість сучасного обладнання, аби покращити якість надання медичної допомоги, що є одним із найважливіших завдань військових медиків, — зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Варто зауважити, що обладнання для лікувального закладу доправлено в Україну із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), віце-президентом якої є пані Діана Дольс, за сприяння Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП) на чолі з Леонідом Костюченком.

— Від початку роботи стратегічної ініціативи «Допомога Схід», яка стартувала навесні 2018-го, ми щороку нарощуємо обсяги наданої допомоги, — розповів координатор проекту в Україні офіцер командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий. — Порівняно з попередніми роками у нас у рази збільшилася кількість переданого мед-обладнання для потреб цивільних та військових медичних закладів. У грудні 2020 року гуманітарний вантаж — сучасні медикалізовані електричні ліжка та спеціалізовані матраци на суму понад 170 тисяч гривень — уже отримав Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь». У січні 2021 року до Військово-медичного клінічного центру

Східного регіону передано медикалізовані ліжка та спеціалізовані матраци на суму більш як 140 тисяч гривень. У лютому 2021 року допомогу на суму майже 800 тисяч гривень у вигляді медичного обладнання, медичних меблів, медикалізованих електричних ліжок та спеціалізованих матраців отримали Військово-медичний клінічний центр Південного регіону та Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський».

За словами офіцера, гуманітарна ініціатива матиме продовження і цього року. Вже найближчим часом відбудеться передача чергової гуманітарної допомоги медичного призначення до військово-мобільного госпіталю у місті Часів Яр на Донеччині, до зони проведення Операції об’єднаних сил.

Пріоритетним напрямом проекту «Допомога Схід» і надалі залишається підтримка й забезпечення діяльності військових шпиталів та медичних закладів, які розташовані у населених пунктах, наближених до лінії зіткнення.

ДОВІДКОВО

Міжнародну стратегічну ініціативу «Допомога Схід» було засновано у квітні 2018 року генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим, коли він очолив Операцію об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей. На сьогодні гуманітарний проект активно впроваджується за підтримки та дієвої участі генерал-лейтенанта Сергія Наєва як командувача Об’єднаних сил ЗСУ. У 2019 році продовження стратегічної ініціативи «Допомога Схід» схвалив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Фото Дмитра ЧАЛОГО.