Протягом січня-лютого київська компанія «Укрвуглезбагачення груп» заборгувала державному підприємству «Львіввугілля» 124 млн грн за отриману продукцію. Це левова частка заборгованості компанії зі статутним фондом 500 грн. Вона була зареєстрована лише наприкінці минулого року.

«Потім це вугілля було перепродано ПАТ «Центренерго». Для чого цей нещодавно створений посередник, якщо ПАТ «Центренерго» може купувати вугілля безпосередньо в державного підприємства «Львіввугілля»? Хто відповідатиме в разі непогашення заборгованості? Товариство з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом 500 гривень?» — такі питання публічно поставив голова Львівської ОДА Максим Козицький Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та ПАТ «Центренерго». Задіювання фірм-прокладок і дивних схем у нього викликало тривогу. Потрібно запобігти ситуації, коли минулими роками шахтарі місяцями чекали на зарплату.

«Центренерго» — найбільше державне підприємство енергетичної галузі України. У структурі теплової енергії займає майже 18%. Споживає до 90% вугілля з державних шахт. Навіщо ж тоді фірми-прокладки?

Коли заглибитись у нову схему, виявиться, що «Укрвуглезбагачення груп» заплатило 91 млн грн логістичній компанії «Сінергія» за перевезення вантажів. Не за самі перевезення, а за супровідні послуги.

«За даними аналітичної системи youcontrol, кінцевим бенефіціаром цієї компанії є такий собі В’ячеслав Якубовський. Людина з таким самим ім’ям та прізвищем за Віктора Януковича очолювала Державне агентство екологічних інвестицій України. Саме це відомство колись виділило 1,7 мільярда гривень Кіотського протоколу на утеплення дитячих садочків, шкіл та інтернатів. За ці кошти мали, зокрема, замінити вікна на металопластикові, утеплити фасади та полагодити покрівлю. У 2012 році журналісти писали, що гроші освоїли три фірми-прокладки, пов’язані з найближчим соратником Віктора Федоровича — Юрієм Іванющенком, відомішим як Юра Єнакієвський. На більшості об’єктів роботи взагалі не проводилися», — наголошує Максим Козицький у зверненні до міністерства та «Центренерго» і просить дати оцінку діям керівництва всіх зацікавлених сторін.

Львів.