Інститут сільського господарства Карпатського регіону, що в Оброшиному Львівської області, — це один із структурних підрозділів Національної академії аграрних наук, яка є координаційним центром з наукових проблем розвитку агропромислового комплексу України. У її складі — понад 270 установ, підприємств і організацій, зокрема 41 інститут. Над якими проблемами нині працює аграрна наука на заході України?

Служити запитам людей

За бурхливими хвилями нашого часу дуже важливо бачити океан можливостей. Не знаю, хто б заперечив, що насамперед їх визначає наука, без якої неможливий розвиток країни і, зокрема, сільського господарства. Аграрна наука врешті-решт переступила межу практичності у своєму максималізмі служити людині, її запитам та потребам.

Наприкінці минулого року наші вчені успішно завершили своє головне завдання — державну п’ятирічну програму наукових досліджень під назвою «Сталий розвиток Карпатського регіону». Не вдаючись до специфічних наукових дефініцій, скажу, що ми істотно долучилися до зростання обсягів виробництва інноваційної екологічно безпечної сільськогосподарської продукції. Зокрема, розроблено науково обґрунтовані моделі обробітку ґрунту, сівозмін, зниження забур’янення посівів, удосконалено методологію створення нових високоврожайних сортів трав, способів внесення мінеральних добрив. На високу оцінку заслуговують багаторічні дослідження оброшинських гусей.

Агрохімічна лабораторія інституту завантажена аналізами 70 показників ґрунтів, торфу, добрив, зерна, кормів, насіння. Один із її стаціонарних дослідів закладено ще у 1965 році. У поєднанні з сучасними спостереженнями у такий спосіб акумулюється наукова інформація протягом десятиріч.

Понад 100 сортів сільськогосподарських культур, які створили вчені мережі інституту, внесені до Державного реєстру сортів рослин і здатні вже сьогодні приносити прибутки виробникам усієї України. Лише в минулому році створено 7 сортів та 3 гібриди сільськогосподарських культур, упроваджено 58 наукових розробок, 14 з них захищено патентами та авторськими свідоцтвами.

Полігон майбутнього

Наукові дослідження ведемо на восьми стаціонарних польових дослідних ділянках площею 84 гектари. Крім того, на 600 гектарах для землеробства, агрохімії, рослинництва, картоплярства, захисту рослин закладено ще 67 польових дослідів.
Наша гордість — семигектарний полігон, який слугує навчальним та показовим майданчиком для сільгоспвиробників України. Наукові підрозділи інституту та його мережі, а також дослідні господарства стали своєрідним полігоном для вивчення та поширення досвіду з проблем економічної модернізації села, децентралізації влади, управління ресурсами новостворених громад, обігу землі.

Володіючи великим науковим потенціалом, інститут бере активну участь у розробці та реалізації регіональних та місцевих програм розвитку агропромислового комплексу. Зокрема, вчені інституту забезпечують науковий супровід регіонального проекту «Розвиток сільського підприємництва та інфраструктури агротуристичного кластера «ГорбоГори» у Львівській області». Розроблено дорожню карту розвитку молочного продуктового підкомплексу для Ходорівської і Тростянецької ОТГ та моделі сімейних ферм для дрібних господарств. За участю вчених інституту розроблено навчальну програму підготовки молодих фермерів.

Два роки тому на базі інституту створено Західний міжрегіональний науковий центр НААН, до складу якого входять 60 установ, зокрема 16 науково-дослідних, 19 господарств, 25 навчальних закладів Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей. Ця потужна інтелектуальна та виробнича сила здатна змінити аграрний ринок України, інтегрувати потенціал науки, освіти, аграрного бізнесу.

На жаль, у деяких регіонах досі недооцінюють інноваційні можливості цього новоутворення, за яким ми бачимо широкі перспективи євроінтеграції науки, сільських громад, бізнес-структур. До речі, фахівці цього центру створили електронний сільськогосподарський дорадник, завдяки якому майже 2000 агровиробників із 7 областей Західної України можуть вільно обмінюватися найоперативнішою інформацією з питань АПК, євроінтеграційних процесів. Нашим веб-сайтом сьогодні активно користуються відвідувачі з понад 30 країн — із США, Канади, Великої Британії, Франції, Китаю, Німеччини, Індії, Нідерландів, Італії, Швеції, Бразилії, В’єтнаму, Туреччини, Польщі.

Ставши учасником євроінтеграційних процесів, інститут активно співпрацює з науковими установами провідних країн. Його обрано асоційованим членом у Європейській інтегрованій системі генбанків. Співпраця здійснюється в межах європейської програми дорадчих послуг згідно з Регламентом Євросоюзу.

Нам є чим поділитися із сусідами, партнерами, колегами. Це ще раз засвідчило проведення на базі інституту ІХ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених з актуальних проблем агропромислового виробництва. У Чернівцях, на базі Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, учені обмінялися думками щодо перспектив розвитку аграрного виробництва. Всеукраїнське зацікавлення викликав круглий стіл з питань підвищення рейтингу вченого. А його зростанню дедалі активніше сприяють бібліотечний інформаційний центр інституту із загальним фондом 120 тисяч примірників вітчизняної та зарубіжної літератури, фахове періодичне видання — міжвідомчий тематичний науковий збірник «Передгірне та гірське землеробство і тваринництво», який індексується в Google Академії.

Долучилися до ще однієї державної програми

Науковий потенціал установи — 18 докторів наук, 69 кандидатів, 3 академіки, 2 члени-кореспонденти НААН, 7 професорів, майже 170 наукових співробітників — здатен ефективно втілювати численні міжнародні проекти та угоди, зокрема, із Жешувським університетом, Підкарпатським осередком сільськогосподарського дорадництва в польській Богухвалі, Західнопоморським технологічним університетом у Щецині, із Сербським інститутом у Великій Плані, багатьма іншими науковими установами та навчальними закладами.

Цього року Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН виповнюється 65 років. Саме в такий час ми долучаємося до виконання ще однієї державної програми наукових досліджень — «Сталий розвиток Карпатського регіону в умовах реалізації євроінтеграційних пріоритетів». Нові виклики часу змушують використовувати новий алгоритм дій, спрямований на реалізацію завдань НААН України щодо реформування аграрної науки, в основі якої — максимальне забезпечення вітчизняних агровиробників новітніми технологіями, інноваційним науковим продуктом.

З цією метою установа налагоджує тісну співпрацю з 424 ОТГ, що входять до Західного наукового центру, новоствореними 33 районами семи областей та департаментами АПК обласних державних адміністрацій. Узятий курс країни на зміни, на реформування АПК, розвиток сільських територій та об’єднаних територіальних громад за активної участі аграрної науки зміцнить продовольчу безпеку України та забезпечить її соціально-економічний розвиток.

Олег СТАСІВ, директор Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, кандидат економічних наук.

Львівська область.

Фото з відкритих джерел.