У Києві й восьми областях перевищено норму госпіталізації ковідних пацієнтів, інформує МОЗ. Епідпоріг перевищено у восьми областях: Донецькій (119,4%), Житомирській (141,3%), Закарпатській (139,0%), Київській (100,1%), Івано-Франківській (209,1%), Сумській (109,7%), Тернопільській (147,1%) і Черкаській (101,9%).

За цей період госпіталізовано рекордну кількість пацієнтів, повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. «Лікарні прийняли 4 250 хворих — це значно більше, ніж на піку другої хвилі епідемії восени 2020 року. Зростає і кількість нових інфікованих, і кількість летальних випадків. Нова хвиля характеризується більшою летальністю й тяжким перебігом серед людей середнього віку. І це не дивно, середній показник смертності від «британського» штаму коронавірусу вищий на 64%!» — зазначив народний депутат. За словами Радуцького, у найближчі тижні динаміка, на жаль, тільки погіршиться. Він закликає співгромадян дотримуватися маскового режиму, зменшити соціальну активність, дбати про гігієну рук.

В Україні спостерігається зростання кількості летальних випадків серед хворих на коронавірус. Це також підтвердила робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу, у звіті, розміщеному на сайті НАНУ.

«Загалом нова хвиля характеризується більшою летальністю серед виявлених випадків і тяжчим перебігом серед людей середнього віку, ніж спостерігалося восени», — йдеться у документі. Навесні добова кількість заражених COVID-19 може становити 40 тисяч осіб, а летальних випадків — до тисячі. Ця хвиля коронавірусної хвороби буде вищою й стрімкішою, ніж осіння. Щоб її зупинити, необхідно терміново вакцинувати 50—70% населення. Таких висновків дійшов один із перших дослідників пандемії COVID-19, кандидат біологічних наук Володимир Галицький з Інституту біохімії імені О. В. Палладіна НАН України, повідомляє прес-служба Національної академії наук. За словами вченого, наприкінці зими чи на початку весни стрімко зростає експресія основного вірусного рецептора — ACE2. І щоб захворіти на COVID-19, потрібно набагато менше вірусних частинок. Сама хвороба при цьому вражає менше нервову систему і більше — легені.

«Щоб спинити весняну хвилю захворюваності, негайно треба вакцинувати майже 50—70% населення, однак темпи вакцинації у нас, на жаль, дуже низькі», — зазначив Галицький.