Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у Житомирській (778), Львівській (552), Київській (464), Дніпропетровській (439) та Вінницькій (426) областях. Про це учора повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Зокрема, захворіли 326 дітей та 109 медпрацівників. Також за минулу добу госпіталізовано 2 497 осіб, летальних випадків — 130, одужала 3 491 особа. Здійснено тестувань за добу — 27 598 (зокрема методом ПЛР — 17 338, методом ІФА — 3 236, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 — 7 024). За весь час пандемії в Україні захворіли 1 467 548 осіб, одужали — 1 226 007, летальних випадків — 28 433», — зазначив чиновник.

У регіонах ситуація в лікарнях критична. Наприклад, медичні заклади Харкова завантажені повністю, кисневих місць майже не залишилося, а реанімації переповнені. Про це у Фейсбуці написав завідувач кафедри анестезіології Харківської медичної академії, анестезіолог обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов.

Також він нагадав, що в Україні зростає кількість важкохворих молодих людей. «На сьогодні в реанімації ОКІЛ троє пацієнтів віком від 31 до 39 років, в ОДІКЛ — на інвазивній ШВЛ дитина 11 років і на неінвазивній — 17 років», — підсумував лікар.

Згідно з прогнозами В. Корсунова, нова хвиля коронавірусу може бути значно потужнішою за попередні, адже вакцинацію провалено.

Своєю чергою головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив ЗМІ, що повільні темпи вакцинації були сплановані, аби Міністерство охорони здоров’я могло уникнути програмних помилок, які призвели б до зриву кампанії імунопрофілактики.

«Якщо подивитися, скільки вакцинацій на день робили різні країни, то Україна на своєму етапі не відстає. Не лідирує, але і не відстає. Питання в тому, чи могли ми за раз проколоти і 20, і 30 тисяч доз першого дня. Могли. Але ми насамперед відповідаємо за те, щоб кампанія розгорнулася і не зірвалася в перші дні, бо вони найкритичніші», — сказав він.

В. Ляшко зазначив, що вакцинація запускатиметься каскадним методом, незважаючи на те, яка кількість доз надійде. Він зауважив, що нині медична система країни готова до проведення 20 тисяч щеплень на добу.