Гуманітарна місія «Проліска» забезпечує надання допомоги мирному населенню зони воєнного конфлікту. Основне завдання проекту — сприяння в підтримці та комунікації добровольців організації, інших громадських і волонтерських організацій та ініціатив, які виконують «польову» роботу в чотирьох основних напрямах. Ними, зокрема, є евакуація мирного населення, перш за все соціально незахищених категорій, із населених пунктів у зоні воєнного конфлікту. Також представники місії забезпечують збір і доставку гуманітарної допомоги соціально незахищеним категоріям населення, які є громадянами України й залишаються в зоні конфлікту. Напрямок із підтримки ВПО передбачає збір і надання гуманітарної допомоги тимчасово переміщеним особам, які перебувають у місцях компактних поселень на території Харківської, Донецької та Луганської областей. Особлива увага в цьому сенсі приділяється соціально незахищеним людям, сім’ям з дітьми, а також особам, які недавно полишили зону конфлікту. Окремим напрямом діяльності є проведення переговорних процесів із питань евакуації спецустанов із зони відкритих бойових дій, людей під опікою, дітей-сиріт та інших категорій.

Сьогодні наша розповідь про діяльність працівників гуманітарної місії «Проліска» на Луганщині крізь призму життєвих історій мешканців прифронтової зони, які потрапили в біду.

Маломобільну людину доправили до волонтерського хоспісу

До співробітників гуманітарного центру «Проліска — Золоте», що працює за підтримки UNHCR Ukraine — Агентства ООН у справах для біженців в Україні, звернувся керівник військово-цивільної адміністрації села Кримське Луганської області й попросив допомогти влаштувати 62-річного маломобільного чоловіка до волонтерського хоспісу.

Єдиним доходом 62-річного Віктора Микитовича (на знімку вгорі) тривалий час були сезонні роботи. Але, отримавши травму ноги, він став маломобільним. До того ж у результаті збройного конфлікту його житло стало аварійним — через постійні обстріли порушені несучі конструкції будинку.

«Через отриману травму Віктор не може обслуговувати себе самостійно, доходи відсутні повністю, а в його будиночку за несплату відрізана електроенергія», — зазначив керівник ВЦА села Кримське.

Співробітники гуманітарного центру «Проліска — Золоте» допомогли маломобільному чоловіку пройти медогляд в амбулаторії села Кримське й оформити медичну документацію, а також зателефонували своїм колегам, які працюють у місті Часів Яр. Завдяки спільним зусиллям, докладеним працівниками гуманітарних центрів «Проліска — Золоте», «Проліска — Часів Яр» і військово-цивільної адміністрації с. Кримське, Віктор Микитович зміг переїхати до волонтерського хоспісу міста Часів Яр, якому надає свою підтримку Гуманітарна місія «Проліска».

Самотньому 63-річному чоловіку допомогли відновити паспорт громадянина України

63-річний житель смт Петропавлівка Анатолій Нінеловіч (на знімку) звернувся до гуманітарного центру «Проліска — Щастя» із проханням допомогти йому відновити паспорт громадянина України.

Самотній чоловік розповів, що, втративши свій паспорт та інші особисті документи, він не може оформити пенсійні виплати. За словами Анатолія Нінеловіча, його єдиний дохід — це сезонні роботи. Свого житла у пенсіонера немає, живе у знайомих.

Співробітники гуманітарного центру «Проліска — Щастя» допомогли Анатолію Нінеловічу сплатити державне мито, зібрати пакет документів і подати їх до відділення Державної міграційної служби, пройти ідентифікацію особи й відбитків пальців — процедуру, необхідну для отримання ID-карти. Тепер, отримавши паспорт, чоловік зможе оформити пенсійні виплати.

Важкохворій пацієнтці прифронтової лікарні повернули можливість отримувати пенсію

Завідувачка відділення сестринського догляду Гірської міської лікарні, яка звернулася до співробітників гуманітарного центру «Проліска — Золоте», розповіла про пацієнтку, яка надійшла з серйозним захворюванням і втратою пам’яті. Жінці було необхідно відновити паспорт.

Команда «Проліски» з’ясувала, що 61-річна Алла Олександрівна  продала свій будинок, щоб допомогти дочці придбати житло, а сама якийсь час жила у знайомих. У грудні минулого року жінка втратила свій паспорт, ідентифікаційний номер та банківську карту для отримання пенсійних виплат.

У гуманітарному центрі «Проліска — Золоте» організували соціальний супровід і допомогли Аллі Олександрівні зібрати пакет документів, подати їх до Попаснянського відділення Державної міграційної служби та пройти ідентифікацію особи й відбитків пальців — процедуру, необхідну для отримання ID-карти.

Тепер, отримавши паспорт громадянина України, Алла Олександрівна зможе розв'язати подальші свої нагальні проблеми. Адже їй належить відновити також ідентифікаційний код і оформити в банку карту для отримання пенсійних виплат.

Багатодітній сім’ї відкрили шлях до належних їй соціальних виплат

Багатодітна мати Наталя, чия сім’я мешкає в смт Петропавлівка, попросила у працівників гуманітарного центру «Проліска — Щастя» сприяння в отриманні нею паспорта.

Наталя виховує шістьох дітей, троє з яких — дошкільнята. Сім’я має статус малозабезпеченої. За словами жінки, вона не оформила належні їй соціальні виплати, оскільки через важку життєву ситуацію не змогла своєчасно вклеїти в паспорт фотографію, досягнувши віку 45 років.

Співробітники гуманітарного центру «Проліска — Щастя» допомогли Наталі сплатити державне мито, зібрати необхідний пакет документів і подати їх до відділення Державної міграційної служби, пройти ідентифікацію особи та відбитків пальців, що є необхідним для отримання ID-карти. Тепер багатодітна мати зможе оформити й отримання соцвиплати.

Жінку доставили через лінію розмежування до її дочки

Із потребою перетнути зону розведення військ через КПВВ «Станиця Луганська» зіткнулася 72-річна маломобільна мешканка села Кримське Валентина Олексіївна (на знімку внизу ліворуч). Про проблемну ситуацію цієї жінки дізналися співробітники гуманітарного центру «Проліска — Станиця Луганська» від своїх колег із гуманітарного центру «Проліска — Золоте».

Деякий час тому у Валентини Олексіївни значно погіршився стан здоров’я: ставши маломобільною, вона не може сама себе обслуговувати. Дочка Валентини Олексіївни, яка живе на непідконтрольній уряду України території, прийняла рішення забрати маму до себе, оскільки літня жінка потребує постійного догляду.

Співробітники гуманітарного центру «Проліска — Станиця Луганська» зустріли Валентину Олексіївну на КПВВ «Станиця Луганська» та на інвалідному візку супроводили її до електрокара, який щодня з 08:00 до 16:00 курсує по зоні розведення військ. Електрокар довіз літню жінку до відновленої частини моста через річку Сіверський Донець, де її зустріли рідні.

Луганська область.

Фото зі сторінки Гуманітарна місія «Проліска» у Фейсбуці.