Область перебуває в зоні ризикованого землеробства, тож сільськогосподарський бізнес безпосередньо залежить від кліматичних умов та меліорації. Сівба озимих під урожай 2021 року відбувалася за майже повної відсутності вологи в ґрунті. Один із чинників, що може знизити ризики, — відновлення систем зрошення.

Ситуацію обговорили на нараді в Миколаївській ОДА за участю голови Державного агентства водних ресурсів України Валентина Шліхти представники органів виконавчої влади, водогосподарських та громадських організацій, водокористувачі, аграрії Миколаївської та Херсонської областей. Як зазначив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім, «зрошувані землі Миколаївської області займають 190,3 тисячі гектарів, що становить 10% у загальній площі сільськогосподарських угідь. При цьому щорічно поливається лише понад 30 тис. га. Нормативний термін експлуатації зрошуваних систем вичерпаний. Більшість об’єктів потребують повної модернізації і реконструкції. Ми знаємо про ці проблеми і працюємо над їхнім розв’язанням».

Йдеться про такі питання, як промивка та екологічне оздоровлення річки Інгулець, початок роботи Інгулецької зрошувальної системи, формування вартості подачі води на зрошення у нинішньому році, перспективи розвитку зрошувального землеробства та збільшення площ зрошення.

Миколаївська область.