Проект має на меті зменшити кількість стихійних сміттєзвалищ великогабаритних відходів на контейнерних майданчиках міста, призначених лише для твердих побутових відходів, стверджують ініціатори новації.

«Ми постійно вивчаємо досвід інших країн, досвід інших українських міст і вирішили впорядкувати процеси збору й вивезення великогабаритних відходів, — повідомила директор підприємства Олена Домбровська. — Накопичення великого сміття біля звичайних контейнерних майданчиків триває попри інформаційну та роз’яснювальну роботу, адже поки що населення не готове самостійно вивозити відходи після будівельних робіт».

Розпочали проект із десяти найбільш проблемних місць. У компанії акцентують увагу, що проект пілотний і реалізовуватиметься протягом найближчих шести місяців у кілька етапів. Крім контейнерів-бункерів встановлюють відповідні інформаційні щити. А також запевняють, що в рамках своїх можливостей та за підтримки міської влади проводитимуть цілу інформаційну кампанію з метою інформування населення.

Підприємство планує інвестувати в ідею 120 тис. грн щомісяця, загалом 720 тис. грн.

Водночас на підприємстві погоджуються, що проект може бути приреченим на невдачу, якщо люди викидатимуть у контейнери-бункери листя, гілки чи побутові відходи, адже логістика передбачає вивезення таких контейнерів не більше двох, в окремих точках — трьох разів на місяць. Та якщо у бункерах два-три тижні лежатимуть побутові відходи чи листя, порушуватимуться санітарні норми.