Це була на той час політична та економічна проблема. У вересні 2014 року КМУ під головуванням Яценюка А. П. було прийнято постанову № 453, в якій, для бюджетних установ, передбачено заходи щодо заміщення природного газу альтернативними видами палива під час виробництва теплової енергії. Державним агентством з енергозбереження розроблено плани для кожної області щодо зменшення використання природного газу. Основним видом діяльності підприємства ТОВ «Захід-Схід-Енерго» на той період було виробництво пило-, лісоматеріалів. У процесі виробництва утворюються відходи, що потребують утилізації. Таким чином, нам, ще у 2010 році, прийшло рішення щодо будівництва модульних котельних, що працюють на біопаливі. У жовтні 2015 року до керівництва підприємства звернулись депутати міської ради міста Олександрія Кіровоградської області з проханням реалізувати інвестиційні проекти в місті.

Метою проектів було будівництво модульних котельних для забезпечення навчальних закладів тепловою енергію, виробленою з альтернативних видів палива. Відповідно до інвестиційного договору між Управлінням освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради та ТОВ «Захід-Схід-Енерго» було прийнято рішення про будівництво для навчальних закладів модульних котельних, з метою заміщення споживання природного газу при опаленні закладів бюджетної сфери та здешевлення вартості теплової енергії. Управління освіти, молоді та спорту фінансує та розробляє проекти котельних у проблемних з постачання тепла навчальних закладах, а також вирішує питання оформлення дозволів на будівництво. ТОВ «Захід-Схід-Енерго» інвестує в будівництво модульних котельних відповідно до наданих проектів та продає теплову енергію до закладів освіти.

Обсяг теплової енергії, що його підприємство відпускає для потреб споживачів м. Олександрія, становить більш як 5500 Гкал на рік. Що дає змогу замістити 690 тис. куб. м природного газу. Використання котельних ТОВ «Захід-Схід-Енерго» за чотири роки дало змогу додатково зменшити витрати бюджету на опалення цих об’єктів за рахунок зменшення тарифу більш ніж на 2 млн грн, а також створити 33 робочі місця та додатково сплатити податкових платежів до бюджету м. Олександрія більш як 1200 тис. грн прибуткового податку з фізичних осіб, військового збору 200 тис. грн та до Пенсійного фонду 1400 тис. грн. З 2016 року і дотепер ТОВ «Захід-Схід-Енерго» здійснює господарську діяльність у м. Олександрія з постачання тепла бюджетним закладам. Протягом  усього періоду роботи товариство інвестувало майже 10,0 мільйонів гривень у котельні та благоустрій цих бюджетних установ та міста зокрема.

З початку діяльності ТОВ «Захід-Схід-Енерго» у місті Олександрія, голова Кіровоградської ОДА, керівник обласної організації партії Порошенка  П. О., Кузьменко С. А., на офіційному сайті неодноразово висловлювався за підтримку будівництва котельних на біопаливі в області.

Пряма мова: «Завдання, яке сьогодні стоїть перед нами, — побудувати котельні, що дадуть нам можливість зменшити використання газу». Під час відвідування ПАТ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів» Сергій Кузьменко зазначив:

«...Ми бачимо, що місцеві бюджети не мають можливості платити за дорогий газ. Тому чи не єдиним виходом із цієї ситуації у нашому аграрному регіоні є переведення котелень на інші види палива. У нас для цього є усі необхідні умови, зокрема, велика кількість сировини, як-то відходів сільського господарства та деревообробки...»

Після місцевих виборів, які відбулись 25 жовтня 2020 року, головою міста Олександрія було обрано Кузьменка С. А., колишнього голову Кіровоградської ОДА. Після вступу на посаду Кузьменка С. А., з боку керівництва міста почались дії щодо заборони роботи котельних нашого підприємства у місті. З середини грудня 2020 року і по цей час Коваленко С. П., колишній перший заступник голови Кіровоградської області (представився нам помічником та радником міського голови Кузьменка С. А.) всіляко чинить тиск на підприємство, щоб товариство припинило господарську діяльність в м. Олександрії. Коваленко С. П. є чинним депутатом обласної ради від партії «Європейська солідарність», керівником бюджетної комісії на штатній основі і в робочій час займається господарськими питаннями Олександрійської міської ради. Я особисто брав   участь у робочий час 29.12.2020 р. в нараді з керівниками служб і відділів міськради під керівництвом Коваленка С. П., на якій він давав доручення учасникам наради як один з керівників Олександрійської міськради. Цей тиск чиниться безпосередньо через керівників бюджетних установ, яким товариство поставляє теплову енергію. З метою виключення ТОВ «Захід-Схід-Енерго» з участі в тендерах на постачання теплової енергії на 2021 рік до шкіл, 17.12.2020 року виконкомом міської ради м. Олександрія ухвалюється рішення щодо передачі шкільних теплових мереж навчальних закладів до КП «Теплокомуненерго». Все це було зроблено в період проведення тендерної процедури щодо постачання теплової енергії до цих шкіл. Створивши таким чином штучні умови неможливості участі в тендері ТОВ «Захід-Схід-Енерго» через позбавлення доступу підприємства до шкільних тепломереж. Крім того, для виключення конкурентів під час проведення тендерних процедур на постачання теплової енергії до центральної районної лікарні, а також до навчальних закладів № 2 ім. Максима Горького та № 9 — спеціалізована школа» 22.12.2020 року рішенням виконкому Олександрійської міської ради на певний період (тендерних процедур) приймається рішення щодо зниження вартості 1 Гкал теплової енергії при постачанні тепла до бюджетної сфери КП «Теплокомуненерго» у 2021 році з 1725 грн до 1575 грн за 1 Гкал, що на 10 грн менше, ніж тариф на теплову енергію встановленого виконкомом на опалювальний сезон 2020 року для нашого підприємств. Вартість природного газу для визначення тарифу на теплову енергію, що поставляється для бюджетної сфері КП «Теплокомуненерго», прийнято 4172,81 грн за 1 тис. куб. м природного газу, в той час, як на ринку газу вона становила більш ніж 7 тис. грн за куб. м без урахування вартості його розподілу. Це є порушенням постанови КМУ від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Основною метою таких дій керівництва міської ради м. Олександрія є виключення ТОВ «Захід-Схід-Енерго» з участі в тендерах на постачання теплової енергії м. Олександрія з подальшим безконтрольним збільшенням вартості 1 Гкал теплової енергії КП «Теплокомуненерго» в 2021 році. Проведення тендера на постачання теплової енергії до навчальних закладів у грудні 2020 року було скасовано у зв’язку з одним учасником. Участь взяло тільки ТОВ «Захід-Схід-Енерго». Відповідно до ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі», КП «Теплокомуненерго» не може брати участі у тендерних процедурах, бо заборгованість з податкових виплат цього підприємства становить 27 млн грн, за енергоресурси майже 80 млн грн.

Штучно визначив КП «Теплокомуненерго» монополістом на ринку постачання теплової енергії до НВК «Олександрійський колегіум — спеціалізована школа» тендерний комітет, посилаючись на відсутність у власності ТОВ «Захід-Схід-Енерго» місцевих мереж для транспортування теплової енергії, замість проведення тендера, визначило переговорну процедуру з КП «Теплокомуненерго», виключаючи ТОВ «Захід-Схід-Енерго» з можливих конкурентів для теплопостачання. Хоча, відповідно до ст. 19 Закону України «Про теплопостачання», «...Теплогенеруючі організації, які використовують різні технології виробництва теплової енергії, мають рівні права доступу на ринок теплової енергії...», ст. 21 «Теплогенеруючим організаціям, незалежно від організаційно-правових форм та форм власності, надається право доступу до магістральних та місцевих теплових мереж за умови виконання технічних умов на приєднання. Суб’єкт господарювання, який здійснює діяльність з транспортування теплової енергії, зобов’язаний приєднати теплогенеруючу організацію, що має намір здійснювати діяльність з виробництва теплової енергії, після виконання технічних умов та укладання договору на приєднання до теплової мережі....». Теплотранспортуюча організація не має права відмовити споживачу теплової енергії у забезпеченні його тепловою енергією за наявності технічних можливостей на приєднання споживача до теплової мережі...». Наприкінці грудня 2020 року підприємство звернулося до КП «Теплокомуненерго» з проханням укласти договір на транспортування теплової енергії до шкільних закладів. Відповідь досі відсутня.

Відповідно до протоколу №2 від 6 січня 2021 року тендерним комітетом НВК «Олександрійський колегіум — спеціалізована школа» було опубліковано повідомлення про намір укласти договір з застосуванням переговорної процедури із КП «Теплокомуненерго». Питання закупівлі — пара, гаряча вода та пов’язана продукція за ціною 1575,34 з ПДВ. Підставою для застосування переговорної процедури була вказана відсутність конкуренції з технічних причин. Антимонопольним комітетом України це рішення тендерного комітету колегіуму відмінено як протизаконне. З 1 січня 2021 року постачання теплової енергії до коледжу здійснює КП «Теплокомуненерго».

Незаконне постачання теплової енергії продовжується в лютому та березні 2021 року. КП «Теплокомуненерго» постачає теплову енергію за ціною 1575 грн за 1 Гкал до колегіуму в той час, як тендерні пропозиції ТОВ «Захід-Схід-Енерго» — 1415 грн за 1 Гкал. У підсумку тільки за два місяця 2021 року бюджет міста втратив більш як 80 тис. грн за рахунок різниці в тарифах. І це тільки по одному навчальному закладу.

За словами міського голови Кузьменка С. А., що розміщені на особистій сторінці в Фейсбуці 11 лютого, зазначено: «...причин, чому цих котельних не повинно бути в нашому місті, — три. Перша — економічна: п’ять років тому у КП «Теплокомуненерго» забрали і перенаправили засоби в приватний сектор. «Теплокомуненерго» є стратегічним для нашого міста комунальним підприємством і забезпечує теплом усе місто.... Друга — екологічна. Діяльність альтернативних котельних мінімум двічі завдає шкоди екології. Перше — знищуються дерева, друге — спалюються дрова і забруднюється повітря в місті... Третя — естетична. Це погано. І це — очевидна річ... В результаті, школи № 1, 17 та колегіум вже відключені. Процедури тривають по котельнях шкіл № 2 і № 9, а також в районній лікарні та інших. Я не хочу, щоб в нашому місті відбувалися очевидно погані речі», — підсумував Сергій Кузьменко.

А що казав голова Кіровоградської області в 2014—2018 рр. на апаратних нарадах обладміністрації: «...Враховуючі те, що санчата готувати треба було ще вчора, і те, що в бюджетах немає можливості купувати газ по вісім тисяч гривень, я неодноразово ставив завдання і керівникам територій, і профільному департаменту — подбати про перехід комунальних закладів на альтернативні джерела. Звичайно, задоволення це недешеве, не всі мають можливості реалізовувати такі проекти. Тому ми повинні займатися переведенням закладів освіти та охорони здоров’я на тверде паливо. Це на сьогодні має стати нашим пріоритетом». На метаморфози голови міста можна відповісти фактами. ТОВ «Захід-Схід-Енерго» використовує у вигляді палива тільки дрова та деревні брикети власного виробництва з відходів деревообробки. Підприємство купує дрова офіційно по тендеру в Полтавській і Черкаській областях у державних лісгоспах, які утворюються під час санітарної чистки лісів і заготівлі деревини. При спалюванні деревини виробляється велика кількість пари, бо зазвичай вологість дров становить до 60%. Іншими складовими є СО2, який необхідний для росту дерев та іншої рослинності. Дрова належать до відновлюваних джерел палива. Якщо іноді з’являється чорний дим, в основному при завантаженні котлів, то причиною є великий обсяг пари, який захоплює частинки попелу. Чомусь ніхто не замислювався, що на відкритому вогні від дров смажать і коптять м’ясо, гріються біля багаття, і ніхто не замислюється про шкідливі викиди. Але я ще не зустрічав людини, яка б виконувала ті самі дії безпосередньо при контакті з палаючим газом. Так, у складі природного газу немає води, він спеціально осушується, тому дим менш об’ємний. Але до викидів входять такі елементи, як сірка, фосфор, свинець, миш’як тощо. У центрі житлових кварталів м. Олександрії стоять потужні газові котельні, які викидають відходи горіння у двори та вікна житлових будинків. Радіації теж взагалі не видно, але від цього вона не менш шкідлива.

За вимогою місцевих жителів, доручень обласної адміністрації, та на прохання ТОВ «Захід-Схід-Енерго» санстанцією та екологами проведено безліч перевірок, порушень санітарних норм не знайшли. Фон навколишнього середовища навколо котелень ТОВ «Захід-Схід-Енерго» не перевищує загального фону в місті Олександрія з вмісту шкідливих речовин. Підприємству видано всі дозволи на роботу котелень департаментом екології Кіровоградської обласної державної адміністрації, керівником якої був Кузьменко С. А., а Коваленко С. П. курирував цей напрямок. Ліцензії на постачання та транспортування теплової енергії до бюджетних закладів м. Олександрія для ТОВ «Захід-Схід-Енерго» підписав особисто Кузьменко С. А.

Таким чином, дії міського голови м. Олександрія підтверджують приказку про те, що місто сидіння визначає точку бачення.

І на закінчення хочу сказати, такі дії міського голови м. Олександрія, керівника Кіровоградської обласної організації партії «Європейська солідарність», можна пояснити тільки тим, що сьогодні партія ЕС є в опозиції до чинного Президента. А принцип діяльності такої опозиції: що гірше справи в країні, то краще.

Директор ТОВ Захід-Схід-Енерго» П. Алімов.