Перші на Хмельниччині заговорили про це вголос у Славутській міській лікарні. Як повідомили у Славутській міськраді, проблема з централізованим постачанням кисню набирає критичного характеру, оскільки дедалі більше хворих на коронавірус потребують кисневої терапії.

У середині березня у відділеннях лікарні на стаціонарному лікуванні із підтвердженим діагнозом «COVID-19» перебували 66 пацієнтів, з підозрою — ще 20. І показник киснезалежних з усіх госпіталізованих становить майже 40 відсотків.

У лікарні як приклад навели такі дані: впродовж двох днів було використано 36 балонів кисню в реанімаційному відділенні та 16 — в інфекційному. А за цей само час до лікарні доставлено лише 50 балонів.

Місцева влада не може вплинути на ситуацію, адже скраплений кисень прибуває зі Львова до обласного центру, звідки проходить його перерозподіл по місцевих лікарнях. Та, судячи із перебоїв, кисню для роботи саме такої схеми не вистачає.

Тож штаб із ліквідації наслідків НС на території Славутської ТГ відправив листи до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови облдержадміністрації Сергія Гамалія із проханням терміново розв’язати проблему безперебійного централізованого забезпечення медичним киснем.

На місцях переконані, проблему потрібно розв’язувати на державному рівні. Адже йдеться не так про перебої в логістиці, як про необхідність налагодження масштабного виробництва кисню. Водночас славутчани зауважили, що поліпшити ситуацію могло б будівництво кисневої станції на території лікарні. Але в неї немає на це коштів. Не може взяти на себе такий фінансовий тягар і лише міська влада. Але спільно, за підтримки держави, проблему можна розв’язати.

Тим паче що вона існує не один день. Адже Славутська лікарня ще рік тому була визначена як одна із базових для лікування хворих на коронавірус. І це мало би означати, що вона отримає не тільки формальний статус, а ще й додаткове фінансування для реорганізації роботи.

Перебоїв поки що немає. Є лише затримки

Напруження із поставками кисню відчули і в інших медзакладах. У Хмельницькій міськраді підтвердили: поки що ситуацію не можна назвати критичною, проте знайомі з труднощами, які переживає підприємство «Львівкисень», що забезпечує своєю продукцією західні області. Вірогідно, через підйом хвилі захворювань і збільшення потреби воно не завжди може впоратися із навантаженням.

Хоча кисень прибуває в область кожні два дні, його вистачає впритул. А зробити запаси на кілька тижнів чи навіть днів наперед у цій ситуації неможливо.

Із проблемою швидше справляються там, де є свій кисневий генератор. Такий, приміром, працює у Хмельницькій інфекційній лікарні. Там і вдалося створити запаси балонів з нескрапленим газом.

Але так пощастило не всім. У Хмельницькій міській лікарні ситуація складніша, бо заклад і пацієнти залежать від привізного кисню. І його так само не вистачає.

По-своєму намагаються розв’язати цю проблему і в Шепетівській лікарні. Там теж отримують скраплений кисень зі Львова раз на два дні. Але трапляється, що строки поставок зриваються. Тоді лікарня звертається по допомогу до підприємства «ПроскурівТехГаз».

За такої системи всім, і лікарням, і виробничникам, доводиться працювати в постійному напруженні. А про хворих вже годі й казати. Адже найменший збій у ланцюгу виробництва і поставок може коштувати не одного життя.

А винні в усьому... лікарі

Проблема з киснем виникла не раптово, її намагались розв’язувати протягом усього року. За словами керівника оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19 Миколи Габрикевича, в області із 
2 549 ліжко-місць для лікування хворих на коронавірусну інфекцію до 2 261 підведена киснева подача. До середини березня завантаженість таких ліжок становила 48 відсотків.

Але ж завдання не тільки в тому, щоб прокласти киснепроводи, а й у тому, щоб забезпечити їх життєдайним газом.

— Через зростання  кількості хворих проблема із забезпеченням кисню є, але практично всі райони виходять з цієї ситуації. Гірше — у Славуті. Тому туди виїхала комісія для визначення причин дефіциту, — прокоментував ситуацію Микола Габрикевич.

Тут потрібне певне уточнення.

Як розповіли у Славутській міськраді, одразу після того, як вона звернулась по допомогу до представників державної та обласної влади, отримала розпорядження ОДА про здійснення перевірки на об’єктах Славути щодо дотримання карантинних вимог та, зокрема, забезпеченості лікарні.

Про виявлені порушення під час перевірки рекомендовано доповісти в обласний штаб у дводенний термін. Мало того, в ОДА вважають, що у проблемах із киснем у Славуті винні працівники лікарні. Мовляв, це вони обирали постачальника та визначали строки постачання, то тепер немає кого і звинувачувати. Але для вирішення ситуації все-таки створено робочу групу.

Така позиція влади зрозуміла. Але чи виправдана? Адже в теперішній ситуації не до «розбірок», хто і в чому винен. Та й навряд чи варто звинувачувати лікарню у виборі постачальника — скористались тим, чим могли.

Лікарі і місцева влада просили про допомогу і справді державницький підхід у розв’язанні непростої проблеми. А що отримали?

Сьогодні вже не варто перевіряти те, що було зроблено за рік. Треба думати про те, що буде завтра. На жаль, вірус значно випереджає всі рішення нашої влади. Вона не встигає за ним ані за темпами тестування, ані за строками вакцинування. А тому знову опиняється перед загрозою масових захворювань.

Хмельницький.