Круглий стіл організувала Асоціація територіальних громад Рівненщини. На ньому йшлося про нові можливості та проблеми територіальних громад області. Оскільки був присутній голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, то керівники громад, озвучуючи проблеми, розраховували на його підтримку й допомогу. Збираються про це говорити і на черговій координаційно-консультативній раді при голові Рівненської обласної ради Сергієві Кондрачуку. Адже цілу низку проблем не можна розв’язати на місцевому рівні.

Проблеми, характерні для майже усіх громад Рівненщини, назвав й аргументував привільненський сільський голова Юрій Момотюк (на знімку). До речі, очолювана ним громада успішно працює в плані залучення інвестицій, має інший позитивний досвід, яким він принагідно поділився з колегами. Із річного бюджету громади у 60 мільйонів 86 тисяч гривень власні доходи — 32 мільйони 901 тисяча гривень.

— Вони могли б бути вагомішими, якби не негативний вплив карантинів, пов’язаних з коронавірусом. Це створює великі труднощі з наповненням місцевих бюджетів. Дуже заважає у роботі затяжний процес проведення тендерних процедур.

Зниження з 19 квітня 2020 року порога закупівель товарів, послуг, вартість яких перевищує 50 тисяч гривень, створює великі труднощі у закупівлі елементарних предметів — тих же кранів для води для садків чи шкіл, якоїсь запчастини до техніки у комунальні підприємства з благоустрою тощо. Тому, вважаю, і зі мною солідарні голови інших тергромад, що потрібно повернути попередній тендерний поріг у 200 тисяч гривень. Потрібно на законодавчому рівні посилити відповідальність учасників тендерних процедур за їх зрив у вигляді стовідсоткового відшкодування. Серед загальних проблем громад — незакріплене (тимчасове) надходження частки акцизного податку до місцевого бюджету, що створює невизначеність і напруження у громадах. Адже громади хочуть мати чітку перспективу і формувати наповнення та розвиток бюджетів на наступні роки. З кожним роком на громади перекладається дедалі більше державних функцій без фінансового підґрунтя. А щоб усі ці функції якісно здійснювати, потрібно, за нашими розрахунками, щоб частка наповнення місцевих бюджетів податком доходів з фізичних осіб сягала не менш як 75—80 відсотків. 1 січня 2019 року набула чинності загальнонаціональна нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення. Вона зменшила надходження до бюджетів громад з 25 до 40 відсотків. Тим часом від держави громади не отримали жодних компенсацій. Також необхідно збільшити капітаційну ставку для лікарів сільської місцевості хоча б до коефіцієнта 1,15. А ще спростити вимоги до будівель первинної ланки медицини — амбулаторій, ФАПів — для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю. Ми й самі розуміємо, що це потрібно, і за змоги робимо все для людей з обмеженими фізичними можливостями. Але не всі громади поки що зміцніли фінансово і мають таку можливість. Потрібно це врахувати і дати якийсь час на приведення медустанов до таких стандартів. Адже на громади держава одразу звалила чимало непідкріплених фінансово проблем. Дуже важливо, на думку всіх громад Рівненщини, надати можливість комунальним підприємствам громад укладати договори підряду або субпідряду на послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Адже офіційно областю укладені договори на їх обслуговування, але фірми, з якими укладені договори, не виконують у повному обсязі свої функції, як засвідчив останній снігопад. І ці функції змушені за них виконувати безплатно комунальні служби територіальних громад, що несправедливо, — наголосив від імені голів ТГ Рівненщини Юрій Момотюк.

Фото надано Олександрою Юрковою.