А щоб вона скоріше прийшла, випікали з тіста обрядове печиво — жайворонків, сорок, соловейків, буслів чи куликів. Тож і день цей інколи називають Сорочини, а Сорок святих — покровителями птаства. Традиція закликання весни з її символами нового народження, перемоги життя і розквіту природи збереглася у багатьох регіонах України.

Цьогоріч на заваді проведенню масових дійств в етнографічних музеях із закликанням весни стала пандемія. Тож хранителі давніх народних традицій і звичаїв, серед яких київська майстриня з приготування обрядових страв Ганна Бут, співали веснянки й проводили обряд випікання пташок онлайн.

— Традиційно випікаються сорок жайворонків, — каже пані Ганна. — У кожному селі, а може, навіть у кожній родині є свої рецепти приготування тіста і різні форми складання пташок. Якщо в селі у господині є родичі, то вона пригощає пташками-булочками їх, годилося роздавати випічку і літнім людям, бідним. Діти й молоді хлопці та дівчата на Сорочини вибігали з пташками на пагорби і звідти, щоб чутно було якомога далі, кликали весну, а з вирію її крилатих провісників.

Підкидаючи «жайворонків» до неба, дітлашня імітувала їх спів, а ще промовляла: «Пташок викликаю з теплого краю, летіть соловейки, на нашу земельку! Спішіть ластівоньки, пасти корівоньки! Вилинь, вилинь, гоголю! Винеси літо з собою! Винеси літо, літечко, зеленеє житечко, хрещатий барвіночок, запашний васильочок!»