На знімку: Овруцька міська клінічна лікарня на Житомирщині. Інфекційне відділення.

Фото Мар’яна КУШНІРА (Радіо Свобода).

COVID-19 встановив і новий антирекорд: померли 333 людини — найбільше від початку пандемії. До цього рекордом було 289 летальних випадків 17 березня. Як повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов, по всій Україні фіксується «британський» штам коронавірусу, що викликає важку клінічну картину і передається набагато швидше. Кількість госпіталізацій стрімко зростає. Станом на 22.03. в лікарнях перебувало 36 тисяч 600 пацієнтів із коронавірусом. Міністр повідомив, що за минулий тиждень в Україні зафіксовано 1 665 летальних випадків від цієї недуги.

«Він утричі заразніший, кількість хворих стрімко зростає. Вірус характеризується коротким інкубаційним періодом — всього 1—3 дні. Крім цього, він характеризується важкою клінічною картиною. Вірус почав вражати молодшу вікову групу. Якщо раніше ми госпіталізували людей, які  старші за 60 років, то зараз збільшується кількість госпіталізацій людей 30—40 років і старших», — наголосив Максим Степанов.

За його словами, вірус почав вражати нирки, печінку, центральну нервову систему. Крім цього, безсимптомного перебігу хвороби фактично не фіксується. За звітну добу проведено 88 673 тестувань, госпіталізовано 2 519 осіб. Найбільшу кількість інфікованих зафіксовано в Одеській (1 122), Львівській (995), Харківській (843) та Київській областях (727). Від початку пандемії в Україні захворіло 1 565 732 особи, летальних випадків — 30 431.

Максим Степанов також зазначив, що майже 70 % тих, хто перехворів, потребують додаткової реабілітації. «Значно зросли ризики постковідного синдрому в зв’язку з цим «британським» штамом. Тобто люди, які перехворіли COVID-19, потім протягом від трьох до шести місяців повинні проходити реабілітацію. По суті справи, лікуватися. І кількість цих людей зараз становить уже до 70 %», — каже голова МОЗ.

Незважаючи на введення карантинних обмежень, кількість інфікованих у столиці не зменшується. За звітну добу тут зафіксовано 1 050 нових випадків захворювання на COVID-19 (усього 154 036), а також 32 летальні випадки. Крім того, госпіталізовано 104 пацієнти та 528 осіб з підозрою на COVID-19.

Як повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, Київ не зупинятиме громадський транспорт, проте він працюватиме зі строгим дотриманням санітарних норм.

«Підкреслюю необхідність неухильного дотримання пасажирами протиепідемічних правил — маскового режиму і соціальної дистанції! Будьте відповідальними! Місто сьогодні робить все для того, щоб не допустити транспортної та економічної кризи і колапсу медичної системи», — наголосив Микола Поворозник.

У Харкові влада закликала мешканців міста з медичною освітою іти у «ковідні бригади». За минулий рік кількість працюючих у медустановах міста зменшилася на дві тисячі осіб, тому у відділеннях персоналу не вистачає. Як повідомила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, у березні навантаження на «ковідні бригади» збільшилося в 1,5 рази порівняно з січнем-лютим: «Але в квітні ми зіткнемося з проблемою, що у нас фізично не буде людей, яких ми могли б включити до складу бригад. Тому я змушена звернутися до всіх, хто має медичну освіту», — каже Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, лікарням № 17, 18, 25 і 13 в «ковідні бригади» потрібні анестезіологи, кардіологи, терапевти, медсестри і молодший медичний персонал.

Кабінет Міністрів прийняв постанову, відповідно до якої громадяни, котрі в’їжджають в Україну, зобов’язані надати негативний ПЦР-тест.

****

За останню добу у Львівській області з діагнозом COVID-19 госпіталізували 314 хворих, ще 1 246 скерували на самоізоляцію, померло — 20. Протягом тижня динаміка захворювання не стабілізувалася — 900—1000 нових інфікованих щодня. Найбільше хворих у Львові. Нині міський голова Андрій Садовий і його команда приймають швидкі і непопулярні рішення — це вимога часу. Львів продовжив жорсткі карантинні обмеження до 4 квітня. Медичний університет звільняє свої аудиторії на території лікарні швидкої допомоги — там теж прийматимуть хворих на коронавірус. До переобладнання приміщень залучили курсантів університету безпеки життєдіяльності, передає наш власкор Богдан КУШНІР.

***

У Рівному, у центральній міській лікарні, запрацювала оновлена лабораторія. Відтепер 96 пацієнтів одночасно зможуть продіагностуватися та отримати консультації. «В середині лютого ми закупили обладнання для восьми ПЛР-лабораторій і спрямували на це 10 мільйонів гривень з державного бюджету. Медики Рівного одні з перших прийняли «ковідний удар» та вже майже рік лікують хворих на COVID-19. Тому сподіваємося, що обладнання (а це ампліфікатор, автоматична станція для екстракції, термошейкер, автоклав та ПЛР-бокс) дасть змогу вкотре посилити бойову готовність до викликів, пов’язаних з інфекційними хворобами», — зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Сучасне обладнання закупили не лише для Рівненської міської, а й для Сарненської ЦРЛ, Дубенської міської, Рівненської обласної та інших лікарень, повідомляє з Рівного Тетяна ПАНАСЮК.

***

На Хмельниччині число пунктів вакцинації зросло до восьми. До них додалися ще тринадцять мобільних бригад. А всього заплановано запустити 63 постійні пункти, котрі проводитимуть щеплення від ковіду. Всі вони працюватимуть у закладах охорони здоров’я. Ці кабінети щеплень обладнані відповідно до вимог інфекційного контролю та забезпечення необхідною кількістю доз вакцини. З 29 березня запланована вакцинація людей віком від 80 років, які попередньо записалися в додатку «Дія» або через контакт-центр, інформує наш власкор Ірина КОЗАК.  

 ****

Вакцинацію від коронавірусної інфекції в Донецькій області вже пройшли 9 014 осіб (на знімку). До проведення щеплень від COVID-19 вакциною Covishield долучилися 23 стаціонарні пункти на території області. Про це повідомив заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Педенко. «Цього тижня до мобільних бригад додаються 22 стаціонарні пункти вакцинації. Вони розташовані у Маріуполі, Бахмуті, Краматорську, Слов’янську, Покровську, Селидовому, Волноваському, Великоновосілківському, Ясинуватському районах. Тобто там, де вже пройшли навчання працівників закладів охорони здоров’я», — зазначив Олександр Педенко. За словами посадовця, на Донеччині поетапно розгорнуто стільки ж тимчасових пунктів вакцинації, які укомплектовані персоналом після навчання нових груп, повідомляє наш власкор Владислав ЛЕОШКО.