У графі «Нараховано за січень» і справді вказується кількість використаних кубометрів, помножена на 6,99 грн — вартість одного кубометра. Тобто газопостачальники урядове розпорядження формально виконали, обмеживши вартість палива сімома гривнями без однієї копійки. Але в платіжках одразу ж під цією графою є наступна, яка називається «Перерахунки». А згідно з нею споживачеві до вартості обсягу за ціною 6,99 грн за кубометр додається до сплати іще кілька сотень гривень.

Я проаналізував платіжку, надану обуреним приятелем. Він живе в селі і використовує газ для опалення, але у січні примудрився вкластися лише у 150 кубів — допалював дровами. 150 кубометрів йому помножили на 6,99 і нарахували до оплати 1048 грн 50 коп. Але разом із графою «Перерахунки», де від приятеля вимагають додати ще 426 грн 39 коп., йому доведеться заплатити 1474 грн 89 коп. Ця остаточна сума вказується після вимоги «Необхідно сплатити не пізніше 25 числа».

Не знаю, як кого, а мене спантеличив не один а два моменти. Із першим зрозуміло, а другий стосується не гривень, а копійок. І починати треба із 6,99 грн. У торговців такий трюк називається «маркетинговим ходом»: якщо дивитися на рекламний щит здалеку, здається, що товар коштує не 7, а 6 грн, бо на копійки ніхто уваги не звертає. Але якщо до такої «фата-моргани» вдаються на урядовому рівні, складається враження, що це робиться для того, щоб якнайбільше заплутати людей у підрахунках. Особисто я не заперечував би, якби до вартості кожного куба спаленого мною газу додавали копійку — щоб він коштував не 6,99 грн, а рівно 7 грн. Так було б не лише чесніше, а й зручніше.

Але повернемось до мого приятеля. Я розділив суму, яку йому де-факто доведеться заплатити, на 150 використаних у січні кубів — і виявилось, що один кубометр газу став йому не у 6,99 грн, а у 9 грн 83 коп. У січні газ виявився навіть дорожчим, ніж він був у грудні — до «здешевшання». Тоді за кубометр палива «Сумигаззбут» брав 8 грн 87 коп.

Газопостачальники хочуть отримувати свої гроші вчасно і останнім часом використовують для цього «передові технології»: споживачеві телефонує робот та каже, скільки необхідно заплатити. Показово, що приятелеві робот назвав суму без «перерахунку» — не 1474 грн 89 коп., а 1048 грн 50 коп. Однак тепер чоловік сумнівається: може, недочув, і коли заплатить менше, нараховуватимуть заборгованість?

«Сумигаззбут» спантеличив сотні, а може, й тисячі людей — компанія обслуговує в області 380 тисяч побутових абонентів. Деякі з них спробували розібратися, чому вийшло таке дивне «здешевшання», але однозначної відповіді не одержали. Клієнтам запропонували прийти на звірку та регулярно відвідувати «газовий» сайт — там з’явиться роз’яснення ситуації. Можливо, сталася помилка, і тоді зайво заплачені гроші врахують у майбутніх рахунках.

Зі споживачів, котрі уклали угоди з банками — щоб ті з надходжень вираховували та відправляли куди слід комуналку, кошти за січневий газ утримали по максимуму: разом із «перерахунком».

18 лютого, коли цей матеріал уже було підготовлено до друку, компанія «Сумигаззбут» оприлюднила новину. Про її важливість свідчить те, що інформацію розмістили ще й на сайті облдержадміністрації. «У зв’язку із системним збоєм рахунки на оплату послуг з газопостачання за січень 2021 року були роздруковані з технічними помилками, — повідомляє ТОВ «Сумигаззбут». — Зокрема, йдеться про рядок «Перерахунок», якого не повинно бути в платіжці».

Добре все, що добре закінчується?

Сумська область.

Фото автора.