У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які мають на меті збільшити фінансову незалежність бюджетних установ та вищих навчальних закладів. Це проекти змін до Бюджетного кодексу України та до статті 63 Закону «Про вищу освіту» щодо відкриття бюджетними установами та вишами рахунків у державних банках, автором яких є народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко.
Нині відповідно до Бюджетного кодексу України (ч. 4, ст. 13) всі власні надходження бюджетних установ зараховуються до коштів загального та спеціального фондів бюджету й обслуговуються через Державне казначейство. Проте впродовж останніх років через брак коштів на єдиному казначейському рахунку органи казначейства нерідко блокують використання бюджетними установами власних коштів, що призводить не лише до проблем в їхній діяльності та утриманні майна, а й до збільшення заборгованості з оплати комунальних послуг та енергоносіїв, у тому числі й до відключення від світла та тепла.
Обидва законопроекти передбачають надати права бюджетним установам та вищим навчальним закладам у випадках, встановлених законом, відкривати рахунки у державних банках (де 100 відсотків статутного капіталу належить державі), на які зараховуватиметься частина власних надходжень, що використовуватимуться на заходи, не пов’язані з організацією основної діяльності таких установ.
Як зауважує С. Тігіпко в пояснювальній записці до законопроекту, внесення змін до Закону «Про вищу освіту» одночасно із прийняттям змін до Бюджетного кодексу України щодо відкриття бюджетними установами рахунків у державних банках сприятиме розв’язанню проблеми із блокуванням коштів. Тобто, як випливає із законопроекту, запропоновані зміни дадуть змогу бюджетникам та вишам використовувати власноруч зароблені кошти, не очікуючи «благовоління» казначейства за принципом «цьому — дам, а тому — не дам».