На це запитання шукали відповідь під час круглого столу народні депутати, представники уряду, громадських організацій.
Зокрема, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадій Зубко заявив: практично за чотири роки реформування ЖКГ нічого не зроблено, навіть не поставлені лічильники для оцінки обліку споживання енергії. Нині, за його словами, у житловому фонді 19 мільйонів квартир, а модернізовано лише тисячу котелень.
Крім того, зауважив він, сьогодні немає нормальної співпраці профільного комітету і міністерства. Тому закони, спрямовані на енергоефективність, не ухвалив парламент. А законопроект про паспортизацію будівель з енергоефективності взагалі не розглядався, оскільки в ньому не вказано основного інструменту, який надавав би фінансову перевагу тим, хто вкладає в енергоефективність і заощаджує.
На запитання — як країна балансуватиме між газом і альтернативною енергетикою, адже в цьому разі втратить бізнес, він відповів: «Росія хоче втримати ринок України, який постійно рухається в зменшенні споживання російського газу, тому й зрозуміло, чому не була підписана угода зі Словакією з реекспорту газу. Також не відомо, як складатиметься ціна на видобуток сланцевого газу, за рахунок яких інвестицій можна буде побудувати термінал по зрідженому природному газу. Сьогодні виникає дуже серйозне питання про організацію взагалі нашої економіки, залучення альтернативних джерел енергії. Це повинно хвилювати тих людей, котрі протягом багатьох років вкладали в цей бізнес. А нас мають хвилювати терміни окупності інвестицій в ЖКГ при такій ціні.
Крім того, за його словами, виникає питання, якою буде вартість газу для промислових підприємств. Адже є окрема ціна для населення, бюджетних організацій та промисловості. Тож, хто отримає знижку. Сьогодні в сховищах є газ, закачаний ще по 450 та 400 доларів. Тому ставити хрест на альтернативних джерелах енергії не потрібно, оскільки це насамперед енергетична незалежність держави, через яку створюється політична незалежність.
Альтернативні джерела енергії не потрібно забувати, а навпаки, треба залучати інші кредити для того, щоб розвивати цю галузь».
Учасники круглого столу ухвалили резолюцію, в якій запропонували профільному комітету провести парламентські слухання, де уряд має прозвітувати про виконання програми реформування ЖКГ. Також провести відкрите засідання комітету, за участю громадськості, на якому обговорити законопроект про комерційний облік.