Госпіталізовано 5 438 осіб, проведено 126 948 тестувань, 342 особи померли. В оприлюдненому прогнозі Національної академії наук України зазначено, що «кількість нових випадків хвороби зростає темпами, що приблизно відповідають його подвоєнню три тижні». Учені наголошують, що «позитивність за зразками тестів зросла до 34,6% проти 31,1% тиждень тому, а за страховими випадками хвороби — до 28,6% проти 25,7% тиждень тому». У НАНУ дали прогноз щодо поширення коронавірусу. Найгірша ситуація спостерігатиметься у Києві та ще восьми областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Львівській, Одеській, Харківській, Хмельницькій. У відомстві зазначають, що збільшення кількості хворих на COVID-19 продовжиться щонайменше до квітня, може бути до 24,8 тисячі хворих щодня.

В Україні триває вакцинація від коронавірусу. За даними МОЗ, 23 березня щеплення зробили 15 097 осіб, а загалом — 137 026. Усі щеплені отримали першу дозу препарату Oxford-AstraZeneca індійського виробництва. Лідерами за кількістю вакцинованих за звітну добу стали Київ (1 330 щеплень), а також Дніпропетровська (1 120), Львівська (1 055) та Черкаська (930) області.

23 березня о 17:20 у Чорноморському Лиманського району Одеської області зафіксовано смерть військовослужбовця. «За інформацією Командування медичних сил ЗСУ, 21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca. Вона входила до пріоритетних груп вакцинації, адже найближчим часом мала бути залучена до сил, задіяних в ООС. Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, в жінки не було. Того дня з того ж флакона вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано», — наголошують у МОЗ.

***

На Чернігівщині заговорили про можливий локдаун: місто наближається до 50-відсоткової наповненості ковідних місць у лікарнях. Нині 207 ліжок із загальних 430 зайняті хворими на коронавірус, що становить майже 44%. За два тижні приріст збільшився удвічі. До того ж перебіг захворювання значно важчий, ніж було раніше: нині 143 пацієнти потребують кисневої підтримки та 5 пацієнтів перебувають на апаратах ШВЛ. Таких цифр у місті за весь час пандемії не було. Зростає і кількість хворих молодого віку. В ОДА відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запобігання поширенню COVID-19 на Чернігівщині. «На жаль, динаміка рівня захворюваності та госпіталізації протягом останніх днів залишається критичною, область — на порозі входження у червону зону. Наше першочергове завдання — не допустити погіршення показників, а отже, необхідно посилити карантинні обмеження та контроль за їх дотриманням, а також і надалі проводити широку інформаційну кампанію щодо вакцинації від COVID-19», — наголосила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. Станом на 24 березня в області щеплення проти COVID-19 отримали 2 606 медичних працівників, передає наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.