На знімку: хірурги оперують з допомогою робота Да Вінчі.

У неї була вроджена патологія кишечника. Три операції тільки погіршили стан дитини — розвинулася кишкова спайкова непрохідність. Лікування лише тимчасово поліпшувало стан. Дитина й далі страждала від болю.

Як розповів головний лікар медзакладу Олег Самчук, усунення спайок відкритим способом у подальшому загрожувало виникненням нових — і це не було виходом. У розвинутих країнах такі патології усувають з допомогою роботичних систем. Саме малоінвазивні хірургічні технології мінімізують розвиток спайкового процесу в майбутньому. Тому батьки звернулись по допомогу до лікарні швидкої допомоги, де нещодавно встановили робота Да Вінчі.

Операцію провели дитячий хірург Андрій Дворакевич, хірурги Андрій Стасишин та Артур Гураєвський, анестезіолог Віктор Юрченко. З допомогою робота хірурги зробили три проколи по вісім міліметрів кожен.

«У черевній порожнині дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення із 20-кратним збільшенням. Це все одно, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» і усував множинні спайки із мінімальною травматизацією здорових тканин. Ліквідація спайок тривала майже три години», — розповів про цю унікальну операцію Олег Самчук. Він вважає, що колектив лікарні у такий спосіб намагається поєднувати сучасні технології та досвід заради одужання українців.

Дівчинка вже встає з ліжка і ходить коридором. Болі в животі більше не турбують. Попереду — тривала реабілітація.

Львівська область.

Фото лікарні швидкої допомоги.